Splitwafels, ook bekend als spletwafels of spletters, zijn wafels gevuld met echte boterroom. Al in de oudste kookboeken vind je wafels 'om te spauwen' of...

Splitwafels, ook bekend als spletwafels of spletters, zijn wafels gevuld met echte boterroom. Al in de oudste kookboeken vind je wafels 'om te spauwen' of te splitten, maar in die tijd werden de wafels warm gegeten overgoten met wat gesmolten boter. Splitwafels hebben een ovale vorm en worden met gist bereid. De gist zorgt ervoor dat de wafels opblazen bij het bakken en maakt dat de wafels ook makkelijk doormidden te snijden zijn. De traditionele vulling van splitwafels bestaat uit verse boter gemengd met kristal- of kandijsuiker, eventueel op smaak gebracht met rum of kaneel. Versbakker Jannick uit Oostende werkt volgens het overgeleverde recept van zijn oude leermeester. Het grondgebied van de splitwafeltraditie behelst West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.