Spar Elslander verdwijnt uit het Poperingse straatbeeld: “Het afscheid raakt ons”

Martine Verstraete en Danny Elslander nemen afscheid van hun superette.© MD
Martine Verstraete en Danny Elslander nemen afscheid van hun superette.© MD
Redactie KW

Op zaterdag 20 februari sluiten Danny Elslander en Martine Verstraete definitief de deuren van Spar Elslander in de Casselstraat. Oscar Elslander, de grootvader van Danny, was de grondlegger van de zaak.

De huidige uitbaters Danny Elslander (58) en Martine Verstraete (60) zijn in 1987 gestart met de uitbating van de superette met algemene voeding. “Daarvoor was er al de beenhouwerij”, vertelt Danny. “Het is mijn grootvader Oscar Elslander die in 1938 in de Boeschepestraat gestart is met een paardenbeenhouwerij. In die tijd was paardenvlees nog populair. Mijn grootvader overleed op jonge leeftijd en oma Martha Soetaer begon samen met de hulp van een slagersgast in de Casselstraat. Haar jongste zoon Daniel stapte in de voetsporen van zijn ouders en werd slager en samen met zijn echtgenote Annie Stragier werd de slagerij verdergezet. Toen ook ik besloot slager te worden, was de samenwerking met mijn pa jammer genoeg van korte duur want hij overleed op 48-jarige leeftijd. Enkele jaren later huwde ik met Martine en hadden we de gelegenheid om de beenhouwerij uit te breiden tot een superette.”

Stukje vlees kopen

In al die jaren is er veel veranderd. “In de beginjaren was het eten van vlees essentieel. Wie de oorlog meegemaakt had, was gelukkig dat het weer mogelijk was een stukje vlees te kopen. De eerste varkentjes werd met een duwkarretje opgehaald uit het slachthuis van Poperinge. Alles van de varkentjes was verkoopbaar: dampende vette darmen, smout, de poten, de oren, de staart en de lever. In die prille beginperiode van mijn ouders tussen de jaren 60 en 70 slachtten zij zelf de kippen. Er werden toen alleen volledige kippen verkocht, kiponderdelen of bereidingen behoorden niet tot het assortiment. Vooral van het varkensvlees werd er charcuterie gemaakt en het assortiment groeide. Onze generatie is ook zo gestart met zelfgemaakte charcuterie.”

“Onze kinderen treden niet in onze voetsporen en kozen voor een andere job”

Echtgenote Martine Verstraete raakte iets later betrokken bij de zaak. “Het heeft ongetwijfeld ook mijn leven bepaald. Net als bij iedereen zijn er positieve en negatieve kantjes aan het verhaal. Soms lange dagen met veel werkdruk maar aan de andere kant de vele bekende gezichten die onze zaak trouw gebleven zijn, de appreciatie voor de lekkere producten, aanwezig kunnen zijn voor je klanten, eens kunnen lachen maar ook een luisterend oor zijn als dat nodig of mogelijk is.”

Boekhoudkantoor

Onze kinderen treden niet in onze voetsporen en kozen voor een andere job. Met fierheid kunnen we na meer dan 40 jaar de zaak stopzetten. De gebouwen krijgen nu een andere bestemming en worden overgenomen door boekhoudkantoor Quartus. We zijn allebei tevreden en dankbaar dat we dit al die jaren hebben kunnen doen. Niets is voor eeuwig. Daar moeten we vrede mee nemen. Maar toch raakt het ons afscheid te moeten nemen van klanten, medewerkers en collega’s. Zonder hen hadden we ons verhaal niet kunnen schrijven. Voor alle mooie momenten en vriendschappen: een welgemeende dank-je-wel!” (KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier