Sophie en David van frituur ‘t Patatje hebben nu ook eigen bier

Redactie KW

Sophie Landuyt en David Vanwildemeersch van frituur ‘t Patatje hebben nu ook eigen bier: “Brouwerij De Plukker ging aan de slag. Enkele maanden later werd het biertje Fritz geboren.”

Sophie Landuyt en David Vanwildemeersch openden in mei 2016 hun eigen frituur ‘t Patatje in Roesbrugge. “We hebben altijd gezegd dat we bij ons vijfjarig bestaan werk zouden maken van ons eigen huisbier”, zeggen Sophie en David.

Grootmoeder Astrid

“David speelde al lang met het idee om op de streek een frituur te beginnen”, vertelt Sophie. “Nadat we een lange tijd locaties bezochten, kwam het huis van zijn grootmoeder Astrid vrij. Op 6 maanden tijd hebben wij dat huis verbouwd en er een frituur in gevestigd. Wij herinneren ons de openingsweek van vijf jaar geleden nog levendig. Het was meteen het weekend met Hemelvaart, dus een lang weekend. Het was bloedheet en super druk! Wij hadden totaal geen idee of onze frituur zou aanslaan, maar gelukkig bleek deze twijfel al vrij snel ongegrond .”

De voorbije vijf jaar waren voor David en Sophie een echt avontuur. “Niet enkel moesten we wennen aan het feit om continue samen te werken, wat niet te onderschatten is. Ik heb mijn werk in de frituur zeven maanden gecombineerd met mijn vaste job in De Lovie. Na die periode werd duidelijk dat ik een keuze zou moeten maken. We staan nu beiden, altijd samen, in de frituur. Die vijf jaar zijn voorbijgevlogen…”

Heruitvinden

“Het samenwerken doen wij ondertussen met onze ogen dicht”, vult David aan. “Wij mogen ook zeggen, denk ik, dat wij een mooie zaak uitgebouwd hebben in die periode. Elk jaar bleven wij groeien. Tot corona toesloeg. We moesten onze zaak precies heruitvinden”, vertelt Sophie. “We moesten een andere manier zoeken om het voor iedereen veilig te houden. Zo werken wij al ruim een jaar bijna uitsluitend op bestelling , om de wachtrijen bij ons binnen miniem te houden. Wij hebben namelijk niet de mogelijkheid en de plaats om een vlotte lus te maken voor onze klanten. We moeten zeggen: die werkwijze verloopt heel vlot.”

Frietjes van deze frituur vallen in de smaak, en dat merken ook Sophie en David. “Het geeft ons enorm veel voldoening om heel vaak dezelfde mensen te zien terugkomen. Wij hebben een vast publiek en we zijn onze vele trouwe klanten heel dankbaar. Geen enkele dag is hetzelfde en je leert veel mensen kennen. De voldoening die je krijgt, als je samen met ons team een hectische avond vlot overleefd hebt, is enorm. De avonden vliegen soms zo voorbij. We hopen dat alles snel terug normaal is, zoals voor de coronacrisis.”

Frietjes met Fritz

Het vijfjarig bestaan van ‘t Patatje vieren Sophie en David met het brouwen van hun eigen bier ‘Fritz’. “Ook hier was het David die al lang droomde van een eigen huisbier. Wij hebben Kris van brouwerij De Plukker aangesproken. Hij is dan samen met ons gaan bepalen wat we juist wilden. Bij De Plukker zijn ze aan de slag gegaan. Enkele maanden later werd ‘Fritz’ geboren. We wilden een korte, krachtige naam voor ons bier. Een naam die West-Vlaams was, een link had met de frituur, maar toch niet het woord ‘patatje’ bevatte. We wilden een subtiele link, maar we we wilden vooral een biertje dat perfect samengaat als je frits eet. Een zacht, blond biertje dat makkelijk drinkt, toegankelijk voor iedereen. Wij denken dat mannen van De Plukker daar uitstekend werk geleverd hebben.”

Wanneer kan je de blonde Fritz proeven? “De mensen die tijdens ons verjaardagsweek langskwamen, hebben een biertje meegekregen naar huis. Op die manier konden ze al eens kennis maken. Daarnaast bieden we het bier nu ook te koop in onze frituur als ons huisbier. Wij hopen dat het in de smaak valt. In de toekomst kijken we ook hoe we deze per 6 of 12 te koop kunnen aanbieden om mee te nemen. Fritz zal normaal uitsluitend bij ons te verkrijgen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier