“Soms mag het wel wat vriendelijker”

Hannes Hosten

CD&V-schepen Krista Claeys is al jaren bestuurslid van Unizo en zo ook goed thuis bij de Oostendse middenstand. “Ons winkelcentrum doet het goed”, vindt ze. “Maar er mogen wat meer trendy restaurants zijn. En de vriendelijkheid laat soms ook te wensen over.”

“In de centrumstraten is de leegstand heel beperkt”, vindt Krista Claeys. “Dat is toch onder meer te danken aan het werk van het Centrummanagement te danken. Ik zie ook meer en meer toffe en trendy zaken, maar we missen enkele trendy restaurants. De Alfons Pieterslaan blijft een pijnpunt, al daalt ook daar de leegstand. Ik hoop dat die trend zich doorzet. We zullen als stad wel moeten zorgen dat de scholen en diensten die in de buurt gevestigd zijn, daar bljiven. Want die zijn erg belangrijk voor het handelsapparaat in de buurt. De verhuizing van de campus Sint-Jozef van het AZ Damiaan was een groot nadeel.”

“Maar het is een algemene trend: de kleinhandel verdwijnt meer en meer. Ik doe een oproep aan de handelaars om hun zaak onder de loep te nemen om zichzelf sterker te maken. Een combinatie van internet en een klassieke winkel opent nieuwe mogelijkheden. Ze moeten ook proberen om aantrekkelijk en vriendelijk te zijn, want daar ontbreekt het soms aan. In Nederland zijn winkeliers supervriendelijk, ook tegen mensen die ze absoluut niet kennen. Maar hier is dat veel minder. Vriendelijkheid zou nochtans een sterkte moeten zijn van zelfstandige winkeliers tegenover ketens en supermarkten. Misschien zijn we dat wat verleerd?”

Baanwinkels

“En dan heb je nog de baanwinkels. Een noodzakelijk kwaad, want door hun oppervlakte, grote aanvoer… is het niet meer haalbaar om die in het stadscentrum te vestigen”, zegt Krista Claeys. “Maar het betekent voor een groot stuk de doodsteek voor winkels in het centrum. En het zijn deze die we moeten promoten: de winkels die een beleving aanbieden. Dat gaat verder dan shoppen: je combineert het met iets eten of drinken en wat cultuur meepikken. Ik denk niet dat ons winkelcentrum moet onderdoen voor onze dichtste concurrenten Brugge en Roeselare, maar één iets hebben we tekort: trendy restaurants.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier