“Sommigen drinken nu een Red Bull als ontbijt”

Redactie KW

Het dalend aantal warme bakkers is ook in de Ieperse regio een feit. Bakker Marc Nuytten is de oudste nog actieve warme bakker in de binnenstad. Toen hij begon in 1977 waren ze met 20, nu schieten ze nog met de helft over.

Veertig jaar een warme bakkerij runnen doe je niet alleen. Marc kreeg al snel hulp van jongeren met een leercontract. Een van hen was Chantal Ternier en intussen zijn ze al meer dan 33 jaar samen. Ze zijn de ouders van twee dochters Kimberly en Stefanie en twee zonen Dimitri en Joeri. En er zijn ook Renée en Ziyad, hun twee kleinkinderen. Marc en Chantal hebben een bakkerij in de Diksmuidestraat. “Dat warme bakkers stilaan een uitstervend ras aan het worden zijn, ligt aan het feit dat koppels op werkvlak elk hun eigen weg gaan”, zegt Marc. “Bovendien zijn jonge gasten niet happig meer op nacht- of weekendwerk. In de week start ik om 2 uur ‘s nachts en tegen de middag ben ik klaar. Na het middageten ga ik drie kwartier slapen en dat is goud waard. Vanaf 14 uur ben ik weer aan het werk en uiterlijk om 20.30 uur kruip ik onder de wol.”

Veel soorten

Hobby’s of andere interesses: daar hebben Marc en Chantal amper tijd voor. “We zijn al content dat we op maandag, onze sluitingsdag, ergens iets kunnen gaan eten of we doen een terrasje”, zegt Marc. “De vrije tijd die we nu hebben, spenderen we graag met onze kleinzoon. Eigenlijk zouden we mogen stoppen, want ik heb een pensioengerechtigde leeftijd bereikt (63, red.). Ondanks het feit dat ik jarenlang sukkelde met knieproblemen heb ik ervoor gekozen om toch nog verder te doen. We doen wel minder dan vroeger: roomijs maken we niet meer. Toch hebben we nog 10 soorten brood, 13 verschillende koeken en 6 soorten pistolets. Om nog maar te zwijgen van de taartjes en het gebak. Vroeger leverden we ook veel aan de gevangenis of de kazerne, maar dat is fel verminderd. Het is een spijtige trend dat mensen minder brood eten. Sommige kiezen nu voor ontbijtgranen en anderen zelfs voor Red Bull.”

“Het is een spijtige trend dat mensen steeds minder brood eten”

Verhuis

Chantal en Marc zien ook nog andere redenen voor het dalend aantal warme bakkers. “De warenhuizen verkopen al jarenlang brood en dan moeten de mensen maar één keer halt houden. De investering om een bakkerij op te starten of over te nemen is bovendien niet te onderschatten. Daarnaast is de reglementering op vlak van voedselveiligheid fel verstrengd. Het neigt soms zelfs naar overreglementering. Gelukkig kunnen we nog rekenen op meegaande leveranciers.” Dat ze nog steeds de business draaiende kunnen houden, heeft ook nog een andere reden. “Toen er in 2008 wegenwerken waren in de Oude Houtmarktstraat konden we gelukkig verhuizen naar een leegstaande bakkerij in de Diksmuidestraat. Bakken gebeurt wel nog steeds in de Oude Houtmarktstraat. Toen de Diksmuidestraat werd heringericht in 2011, zijn we voor zes maanden teruggekeerd naar de Oude Houtmarktstraat. Je winkel daar nu hebben zou een ramp zijn. Er zijn voortdurend werken aan huizen in de buurt en dus nergens parkeerplaats.”

Belegde broodjes

Het bakkerskoppel is ook niet blind voor de levenswijze die in de loop der jaren veranderd is. “Mensen eten anders. Al die keuze die je hebt aan andere gerechten. Wie smeert er nog zijn eigen boterhammen? Allemaal halen ze belegde broodjes. Misschien moet er iemand eens uitrekenen hoeveel je uitspaart als je het dagelijks zelf doet. Mensen kiezen ook vaker voor bereide gerechten. Geregeld horen we wel van mensen die op reis geweest zijn dat ze hun warme bakker en de geur van vers brood hebben gemist. Daarvoor alleen al doen we voort. Een datum kleven op het stopzetten van onze bakkerij doen we absoluut nog niet. We weten dat er geen opvolger in de familie zit, maar doen verder zolang onze gezondheid dat toelaat. En dit met nog even veel passie als in het begin.”