Sommelier Dries Corneillie (27) start met nieuwe wijnhandel Santé Wines in Bikschote

We zien links Benoît Couderé en rechts Dries Corneillie. (foto Ann-Sophie Deldycke)
We zien links Benoît Couderé en rechts Dries Corneillie. (foto Ann-Sophie Deldycke)
Redactie KW

Vier jaar geleden leerde topsommelier Dries Corneillie (27) uit Bikschote Benoît Couderé kennen tijdens een wijnreis in Libanon. De ontmoeting mondt nu uit in de nieuwe wijnhandel Santé Wines. Het nieuwe project moet voor meer toekomstperspectief zorgen in deze moeilijke horecatijden, al is Dries vast van plan om na de lockdown weer klanten te verwennen in tweesterrenrestaurant De Jonkman.

Dries Corneillie (27) groeide samen met zijn broers Thijs en Thibo op bij zijn ouders Marc Corneillie en Regine Creus in Bikschote, maar woont nu met Ruben Wallecan in Zedelgem. Hij genoot zijn opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Ter Groene Poorte in Brugge. Tijdens zijn opleiding deed hij stage in zaken als Salons Saint-Germain en ’t Notarishuys in Diksmuide en De Steenen Haene in Ieper. Daarna ging Dries aan de slag in sterrenrestaurants Hertog Jan en Restaurant Boury. Nu werkt hij als hoofdsommelier in tweesterrenrestaurant De Jonkman.

In Libanon

Zijn kompaan Benoît Couderé kan al even goeie papieren voorleggen. Zo werkte hij acht jaar in driesterrenrestaurant De Karmeliet als hoofdsommelier. Het zaadje van hun samenwerking werd een viertal jaar geleden geplant. “We kennen elkaar eigenlijk al langer”, vertelt Dries. “Als sommelier kom je elkaar wel eens tegen op degustaties of evenementen. Dan gebeurde het wel eens dat we een babbeltje sloegen met elkaar. Maar we hebben elkaar pas echt goed leren kennen toen we op wijnreis waren in Libanon, of all places. We woonden niet zo ver van elkaar, maar toch moesten we blijkbaar in Libanon zijn om ons samen te brengen.” (lacht)

Met D.VINUM had Dries al een eigen zaak in bijberoep, maar hij wil met Santé Wines nog meer het verschil maken. “We hebben natuurlijk de ervaring en de kennis door te werken in topzaken en maakten een heel eigenzinnige selectie. De nadruk ligt op gezondheid en duurzaamheid. Duurzaam in onze manier van zaken doen, maar ook naar de toekomst toe. We presenteren evenwichtige wijnen met respect voor niet alleen de natuur, maar voor alle aspecten. We werken met wijnmakers die bewust omgaan met pesticiden, herbiciden en alles dat erbij komt. Ze zijn daarom niet altijd biologisch gecertificeerd, maar we hechten er wel belang aan.”

Ambities

Dries legde al een mooi parcours af en neemt geregeld deel aan wedstrijden. Zo werd hij al twee keer gekroond tot tweede beste sommelier van ons land en won hij de Young Sommelier Award of Excellence. Hij geeft ook les aan Syntra West. “Ik wil zeker nog een aantal jaren werken in De Jonkman als sommelier. Ik doe dat heel graag, maar het is de bedoeling dat over een aantal jaar de wijnhandel ook mijn hoofdbezigheid wordt. We hebben de ambitie om een vaste waarde te worden in het Belgische wijnlandschap”, vertelt Dries.

“Het is niet door de lockdown dat we gestart zijn met Santé Wines, maar de coronacrisis heeft wel de zaken een beetje in perspectief geplaatst. De horeca is natuurlijk een stiel die je belet om sommige dingen te doen in je privéleven, zoals eens afspreken met vrienden. Het legt een grote druk op je sociale leven. Ik denk ook dat de horeca door corona voor heel grote veranderingen staat. Dus het is een beetje op safe spelen naar de toekomst toe, maar het is niet dat ik al concrete plannen heb om nu direct te stoppen in de horeca. Ik wil zeker nog minimum twee jaar verder doen.”

“Ik verlang er enorm naar om mijn werk weer te kunnen doen, om tussen de mensen te zijn en om de juiste wijn uit te leggen. Ik mis het enorm, ook om zelf buiten te komen en eens een pintje te drinken of op restaurant te gaan. Ik vind het echt heel erg dat er zo veel zaken in moeilijkheden komen. Er zijn ook veel zaken waarvan het personeel gestopt is of ander werk gevonden heeft omdat ze niet zo lang konden wachten. Op dat vlak verwacht ik dat er veel zal veranderen. Het is jammer, zeker omdat er zo veel mensen in de sector werken met hart en ziel.”

(TG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier