https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sociaal statuut van Kortrijkse maaltijdkoeriers roept vragen op, één koerier ook betrapt met lachgas

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

In Kortrijk zijn 23 onderzoeken gestart naar het sociaal statuut en de arbeidsovereenkomsten van maaltijdkoeriers. Afgelopen vrijdag hielden de politiediensten van de zone Vlas samen met de inspectiediensten 27 koeriers tegen in de buurt van de Grote Markt. Ook zeven takeawayzaken werden gecontroleerd.

Op vrijdagavond voerden agenten van de Kortrijkse politiezone Vlas samen met medewerkers van de RSZ, de RVA, het Toezicht op de Sociale Wetten en de Vlaamse Sociale Inspectiediensten controles uit in het centrum van Kortrijk. De focus lag zowel op de sociale en arbeidswetgeving als het rijgedrag van de (brom)fietskoeriers.

Bij de grootschalige controle werden verschillende inbreuken vastgesteld. Zo reed één bromfietser veel te snel, was de auto van een andere koerier niet gekeurd en van een andere niet verzekerd, zat één koerier te bellen achter het stuur en reed één bromfietser langs de verkeerde kant een eenrichtingsstraat in. “Verder was één iemand aan het werken in bijberoep terwijl hij geniet van een werkloosheidsuitkering en had één koerier ook lachgas op zak”, vertelt politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

23 onderzoeken naar sociaal statuut

Aan de controlepost op de Grote Markt in Kortrijk werden ook 27 koeriers tegengehouden en gecontroleerd. “In overleg met de arbeidsauditeur werden 23 onderzoeken ingesteld naar het onduidelijke sociaal statuut van deze maaltijdbezorgers”, aldus Thomas Detavernier nog.

Diezelfde avond gingen de politie- en inspectiediensten ook langs in zeven horecazaken die takeaway aanbieden. Daar werden vijf inbreuken vastgesteld op het correct inschrijven van werknemers. “Een student was aan de slag buiten het voorziene dienstrooster. En naar een flexi-jobber en iemand met een deeltijds arbeidscontract waar vragen bij waren, zijn onderzoeken opgestart. Het hoge aantal inbreuken toont aan dat dergelijke controles nodig zijn”, zegt de politiewoordvoerder. “We zullen die dan ook blijven herhalen, samen met de inspectie.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.