Snaaskerke treurt: enige winkel van het dorp sluit de deuren

© TVA
Redactie KW

Eind juni sluit ‘Mini Market Bart & Gina’ in de Dorpsstraat na 25 jaar de deuren. Een flinke aderlating voor het polderdorp, want hiermee verdwijnt de enige handelszaak.

De Gistelse deelgemeente telt zo’n 1.200 inwoners. Behalve horecazaken Plat Préféré en Cornelius heb je er geen handelszaken. De enige winkel in het rustige dorpje is ‘Mini Market Bart & Gina’. Je kan er terecht voor basisproducten en er is een slagerij en koude bakker. Het winkeltje vormt ook een postpunt en je kan er dag- en weekbladen kopen. Eind juni stoppen uitbaters Bart Hinderijckx en zijn vrouw, beiden in de vijftig jaar, met hun zaak in de Dorpsstraat 75.

Groot ongemak

De zaak wordt niet overgelaten en er komt geen nieuwe winkel in de plaats. In het verleden verzorgden ze ook catering voor evenementen en waren ze ook sponsor van lokale verenigingen. Het koppel wil geen commentaar geven op de sluiting. “De sluiting betekent een groot ongemak voor ons dorp”, zegt raadslid Bart Van Parys (Open Vld) uit Snaaskerke. “Je kan er altijd voor een kleine boodschap terecht.”

Ook raadslid Jan Willems (CD&V) kent de winkel goed als ex-Snaaskerkenaar. “De zaak bestaat al van toen mijn kinderen een pak jonger waren. Voor Bart en Gina naar Snaaskerke kwamen, baatten ze een winkel in het naburige Leffinge uit. Vroeger was het pand een ‘patattenkot’, een opslagplaats voor aardappelen. Het gemis zal groot zijn. De uitbaters stonden altijd ten dienste van iedereen. Zelfs voor zieke of oudere mensen die niet meer goed te been zijn/waren leverden ze speciaal altijd aan huis.”

“Niemand verplichten”

Komt de leefbaarheid van het dorp in het gedrang? Wie straks inkopen wil doen, zal zich zo’n tien kilometer heen en terug moeten verplaatsen naar een supermarkt. “De sluiting is een zeer spijtige zaak. Onze andere kleine deelgemeenten, zoals Moere en Zevekote, hebben wel nog een slager, bakker of kruidenier“, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “Snaaskerke is echter een sterke gemeenschap en zal ook zonder buurtwinkel standhouden. Als stad kunnen we een bedrijfsvriendelijk milieu creëren en handel stimuleren, maar ondernemers moeten wel bereid zijn om te investeren.”

Schepen voor economie Dries Depoorter (Open Vld) vult aan. “Je kan niemand verplichten om een zaak over te laten of te komen opstarten. Als stadsbestuur staan we niet weigerachtig tegenover een nieuwe winkel. Men moet wel beseffen dat het moeilijke tijden zijn voor kleine buurtwinkels, maar we zien wel een draagvlak voor een nieuwe handelszaak in Snaaskerke.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier