Smart City Data platform van Roeselare valt opnieuw in de prijzen

Projectleider James Van Zandweghe, schepen Matthijs Samyn en departementshoofd ICT Geert Sinnaeve. © (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Nadat Roeselare, Leuven en Brugge de internationale award van het Smart City Expo World Congress op de schouw mochten zetten, komt er nu een tweede prijs bij. Donderdagavond 1 december, op de Agoria Digital Society Awards, kreeg het Smart City Platform van Roeselare de hoofdprijs “Best Smart City Project”.

Agoria, de federatie van de technologische industrie in België, organiseerde voor het 19de jaar op rij de Agoria Digital Society Awards om de meest verdienstelijke informatiseringsprojecten van overheidsdiensten in de bloemetjes te zetten. Stad Roeselare mocht naar huis met de hoofdprijs dankzij het innovatieve Smart City Platform. De jury koos de inzending van Stad Roeselare, in samenwerking met Leuven en Brugge, als laureaat in de categorie ‘‘Best Smart City Project’. De andere genomineerden waren stad Gent en Stad Hasselt.

“Ik ben trots op de stappen die Roeselare zet om een slimme stad te worden. Dat valt ook binnen onze landsgrenzen op. Na de internationale erkenning in Barcelona rijven we met Roeselare een belangrijke nationale award binnen, een mooie erkenning van de technologische sector voor ons baanbrekende werk”, aldus schepen Matthijs Samyn.

Bouwsteen van een innovatieve stad

Roeselare bundelde vorig jaar de krachten met Leuven en Brugge om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform. Via een raamcontract kochten ze onlangs gezamenlijk een Smart City Data Platform aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus. Op die manier gaven de drie steden een aanzet voor een standaard dataplatform voor alle andere Vlaamse steden en gemeenten.

Het ‘Smart City Data-platform’ is de belangrijkste bouwsteen voor de architectuur met slimme data. Op dit platform worden de Internet of Things-sensordata en andere (authentieke) databronnen samengebracht. Door gegevens te koppelen kunnen de drie stadsbesturen beter onderbouwde beleidsbeslissingen nemen. Daarnaast opent het platform deuren voor tal van innovaties, al dan niet in samenwerking met andere overheden, zowel nationaal als internationaal, bedrijven, burgers en/of onderwijsinstellingen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier