Donderdag werd de achtste editie van de Week van de Smaak op gang getrokken in Oostende. Niet verwonderlijk aangezien de Vistournee er te land en te water er ook startte.
Meer dan 700 activiteiten houden Vlaanderen en Brussel 10 dagen lang in de ban van de Duurzame Verbeelding. En de vis speelt dit jaar een prominente rol. Vlaams minister Joke Schauvliege en schepen Johan Vande Lanotte serveerden aan de Smaakmobiel de eerste Fish & Chips, een creatie van de Oostendse topchef Floris Pannecoucke. De volgende dagen zet de smaakmobiel zijn tocht door Vlaanderen verder. Vrijdag staat hij in Brugge en in tijdens het weekend in Roeselare. Later worden ook nog Oudenaarde, Riemst, Arendonk en Gent aangedaan. Overal zal een lokale chef zijn versie van Fish& chips presenteren. Uiteindelijk zal een jury de Beste Fish&Chips-kok van Vlaanderen kiezen.
Vanuit Oostende vertrekt donderdag ook de Gentse barge die tijdelijk tot Smaakboot is omgedoopt. Bij iedere aanmeersteiger worden 40 vooraf uitgelote passagiers aan boord verwelkomd, die er een culinaire ontdekkingstocht in het teken van de Noordzeevis krijgen aangeboden. 11 chefs serveren er de komende dagen het beste van de zee. Vissers, wetenschappers en biersommeliers vertellen er aan tafel over vissoorten, het vissersleven en het samengaan van bier en vismenu’s. Bedoeling van dit visluik is om de eigen Noordzeevis te promoten en ook de minder populaire soorten in de kijker te zetten.
Een paar rustige opposanten ageerden tijdens de toespraken tegen de invoer van pangasius en de afbraak van de Oostendse vismijn.
(ML)
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier