Sluiting sloopt familiezaken, maar Kortrijkse groothandelaars blijven vechten

© MPM
Axel Vandenheede

Broodroof. Werkloosheid. Dat zijn de gespreksthema’s op de Kortrijkse Groothandelsmarkt. Het stadsbestuur wil de markt op Vier Linden sluiten op 1 augustus, maar de handelaars geven niet op. “We vechten tot de laatste snik voor ónze Groothandelsmarkt. Er staan veel jobs op het spel. In het stadhuis weten ze dat niet, want ze zijn hier nog nooit geweest.”

Vorig jaar raakte midden in Kortrijk congé bekend dat stad Kortrijk de hal op Vier Linden een nieuwe bestemming wilde geven: de Kortrijkse Groothandelsmarkt moet op 1 augustus plaats maken voor de vuilniswagens van stad Kortrijk. Sindsdien staat een groot deel van de handelaars lijnrecht tegenover het stadsbestuur. Vergaderingen met vertegenwoordigers van beide partijen leverden niets op en ook de bemiddeling van de Kortrijkse ombudsman Bart Weekers bracht tot nu toe geen soelaas. Vandaag, 8 juni, zit hij wel samen met enkele magazijnhouders om te onderhandelen over de verkoopprijs van hun magazijn.

Hoe dan ook ziet het er niet rooskleurig uit voor de groothandelaars, ook al kregen ze gelijk van de vrederechter. “Die stelde dat stad Kortrijk de magazijnen niet mag afsluiten van de hal en dat de handelaars toegang moeten krijgen tot de hal op de dagen en uren dat stad Kortrijk de markt organiseert”, stelt hun advocaat Jan Leuridan. Groothandelaar Matthias Glorieux: “Die vonnissen leggen ze gewoon naast zich neer. Daarom zijn we nu naar de rechtbank van eerste aanleg getrokken.”

Boerenverstand

Intussen komt 1 augustus wel almaar dichterbij en stijgt de spanning in de Groothandelsmarkt. Dat voelen we als we de hal binnenkomen: er is een zekere argwaan tegenover buitenstaanders. Tot blijkt dat we van de pers zijn, dan komen de tongen los.

“Ik begrijp het niet”, vertelt Geert Cuvelier (67), marktkramer uit Poperinge. “Wanneer gaan ze daar in het Kortrijkse stadhuis eens hun boerenverstand gebruiken? Kijk maar eens rond: hier werken een paar honderd mensen. Er zijn misschien minder handelaars actief, maar de vrachtwagens zijn wel verdubbeld in omvang. Qua activiteit is er hier niets veranderd.”

Sluiting sloopt familiezaken, maar Kortrijkse groothandelaars blijven vechten
© MPM

“We hebben ook een unieke groothandelsmarkt”, pikt Frank Masselis uit Kuurne in. “De magazijnhouders doen hier zaken, maar ook de telers. Er komen hier mensen naartoe die enkel in inlandse groenten handelen. Of in kruiden. Of enkel in veldsla. Op de veiling in Roeselare bijvoorbeeld zijn ze niet welkom, hier wel.”

Slapeloze nachten

Die telers riskeren dus binnenkort een groot deel van hun omzet te verliezen. “Zeg gerust alles”, reageert Ivan Vandycke (47) uit Ingelmunster met tranen in de ogen. “Ik realiseer 95 procent van mijn afzet op de Kortrijkse Groothandelsmarkt. Daarnaast heb ik twee klanten die bij mij thuis komen. Mocht de markt op 1 augustus stoppen, dan ben ik meteen werkloos. Die onzekerheid knaagt enorm, ik heb al veel slapeloze nachten achter de rug.”

Bij de magazijnhouders is hetzelfde verhaal te horen. “Ik ben de vierde generatie”, aldus nog Frank Masselis. “Mijn overgrootvader George is in 1914 begonnen, daarna namen mijn grootvader André, mijn vader George en dus ikzelf over. Het zal bij vier generaties blijven, want ik heb geen opvolging.”

Sluiting sloopt familiezaken, maar Kortrijkse groothandelaars blijven vechten
© OV

“Ik ben er bijna 60 en zou me eigenlijk geen zorgen moeten maken over die sluiting. Maar dat doe ik wel. Ik sta mee op de barricades, steun de anderen. Want het is ónze Groothandelsmarkt. Hier werken veel mensen, er staan dus heel wat jobs op het spel. Maar in het stadhuis weten ze dat niet, want ze zijn hier nog nooit geweest.”

Philippe Vandendriessche, groothandelaar uit Rollegem, beaamt dit. “Mijn vader Pierre heeft de handel opgestart en had als een van de eersten een magazijn hier. Ik nam in 2000 over. Als ik niet meer terechtkan op de Groothandelsmarkt, dan kan ik mijn zaak sluiten.”

Geen eenheidsworst

“Mijn vrouw en ik baten in Rollegem groente- en fruitwinkel ‘t Appelke uit, maar die staat over te nemen. Onze vaders zijn een tijdje geleden gestorven en die hielpen ons enorm. Na hun dood hebben we een versnelling hoger geschakeld, maar het moet haalbaar blijven. Daarom besloten we om na de overname samen de groothandel te runnen. (korte stilte) Ik ben ervan overtuigd dat die blijft bestaan. Hier op de site-Vier Linden. Met een aantal mensen blijven we vechten, tot de laatste snik.”

Sluiting sloopt familiezaken, maar Kortrijkse groothandelaars blijven vechten
© MPM

Marktkramer Geert Cuvelier heeft het laatste woord. “Er zijn veel redenen waarom de Kortrijkse Groothandelsmarkt moet blijven bestaan. Eentje wordt soms vergeten: kwaliteit. Elke handelaar hier proeft altijd de groenten en fruit. Het is heel belangrijk om lekkere producten aan onze klanten aan te bieden. Hier draait het niet om eenheidsworst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier