Colruyt is naar eigen zeggen de eerste Belgische supermarkt die automatische productherkenning van groenten en fruit uitprobeert. De camera herkent de 120 soorten groenten en fruit die bij Colruyt Kortrijk in de rekken liggen. De winkelketen werkt daarvoor samen met het Gentse computerbedrijf Robovision.

Wanneer klanten aan de kassa een groente- of fruitsoort in de weegschaal leggen, maakt de camera een foto. Op basis van die foto kan het systeem automatisch herkennen welk product er in de weegschaal ligt. Daarna moeten klanten op een tablet bevestigen dat het om het juiste product gaat. Uit de eerste tests blijkt dat in 97 procent van de gevallen het juiste product op de tablet wordt voorgesteld.

Er is bewust gekozen voor groenten en fruit omdat dit assortiment geen barcode heeft. Tot nu toe tikken bediende-verkopers voor alle groenten en fruit een code in aan de kassa, met automatische productherkenning is dit niet meer nodig. Ten tweede kan de bediende-verkoper de andere producten al scannen terwijl de klant zijn onverpakte groenten en fruit weegt met behulp van de camera. Ook de hoeveelheid verpakkingen voor de groenten moet op die manier kunnen worden teruggeschroefd.

"De software hebben we op maat gemaakt van Colruyt," zegt Jonathan Berte, ceo van Robovision. "Het is fijn om te zien dat onze expertise in artificiële intelligentie de weg naar de winkel gevonden heeft. Dit is een unieke samenwerking. Bovendien past het project perfect binnen onze missie: de democratisering van AI."

Tot nu toe tikten de verkopers aan de kassa een code in voor groenten en fruit. Dat is met de automatische productherkenning niet meer nodig. Colruyt hoopt zo het kassasysteem te versnellen. "Samen met onze Kortrijkse klanten onderzoeken we of deze nieuwe technologie voor een efficiënter kassaproces zorgt", zegt Rudi Dewulf, regionaal verkoopsdirecteur van Colruyt.

Bovendien is er bewust gekozen voor Colruyt Kortrijk als testwinkel omdat het een van de pilootwinkels is die enkel herbruikbare zakjes aanbiedt voor groenten en fruit. De software is in staat om het gewicht van het zakje automatisch van het gewicht van de groenten en het fruit af te trekken. Een eventuele uitbreiding van het project is nog niet aan de orde. Eerst wacht de supermarktketen de resultaten af van het testproject.