Slagerij Leuridan trotse ambassadeur van korte keten in Watou

Het team van slagerij Leuridan toont zich bijzonder tevreden met de titel van ambassadeur.© Michael Depestele
Het team van slagerij Leuridan toont zich bijzonder tevreden met de titel van ambassadeur.© Michael Depestele
Redactie KW

Slagerij Leuridan uit Watou is een van de 52 West-Vlaamse winkeliers die door hun klanten verkozen werd tot ambassadeur van ‘Ik koop lokaal bij een winkelier van hier’. “We waren heel gemotiveerd om deel te nemen omdat we de korte keten erg belangrijk vinden”, vertelt zaakvoerder Arne Leuridan.

Arne Leuridan (42) wist zelf nog van niets toen we hem van het nieuws op de hoogte brachten. “Tijdens de finale lag ik enkele dagen ziek in bed, na mijn eerste coronaprik. Maar uiteraard zijn we superblij met de titel”, zegt Arne Leuridan. “In september 2014 begon ik in de slagerij van Paul Plancke, hier in de Steenvoordestraat. Ik nam die zaak over. In april 2017 kochten we de gebouwen van Elektro Carreye in dezelfde straat, om te kunnen uitbreiden en een volledig vernieuwde winkel te hebben. We hebben nu acht medewerkers, plus mijn broer en schoonzus die op zelfstandige basis meewerken. We zijn dus met elf man in totaal”, vertelt Arne Leuridan.

“Van alles wat in de winkel te koop is, wordt 90 procent zelf gemaakt. Lammeren en runderen worden door mijn broer gekweekt in Vleteren. Ook de varkens en kippen komen hier aan in karkas en worden ter plaatse versneden. Supervers dus, en we weten wat we in handen hebben. Alle charcuterie wordt huisgemaakt, alleen een paar soorten saucissons en salami’s worden aangekocht. We zijn ook gekend voor onze ‘ouderwetse’ en minder gekende vleessoorten zoals schelle van de zeuge , hennepot, vette darmen, en vooral barbecuevlees wegens het grote assortiment”, aldus nog de zaakvoerder.

Veel Fransen

“Zowat 75 procent van onze klanten zijn Fransen. Die komen van over St.-Omer en Duinkerke. Dat hebben we vooral ondervonden tijdens de lockdown, toen de Fransen niet naar hier mochten komen. De zaak lag bijna plat! Heel wat mensen uit de streek die naar het zuiden van Frankrijk verhuisden, komen hier nog hun inkopen doen. Dan laten ze hele bestellingen vacuüm trekken om mee te nemen. Sinds twee maanden is de grens weer open, en is de toestand voor ons genormaliseerd”, zegt Arne.

Aan huis

“We waren zeer gemotiveerd om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Ik koop lokaal’, omdat we korte keten erg belangrijk vinden. Het bewijs leveren we met onze eigen kweek. We kopen en verkopen ook erg lokaal. We leveren aan veel restaurants in de Westhoek, en voor Nevejan uit Krombeke maken we droge worstjes met hun Nunnebier, die vooral aan de kust verkocht worden. Onze webshop staat nog niet op punt wegens tijdsgebrek, maar de meeste mensen krijgen toch nog liefst uitleg ter plaatse. Vooral jongeren bestellen via de webshop. En op de traiteurfolders plaatsen we zoveel mogelijk foto’s van salades, bereide gerechten, kazen en streekproducten. We leveren aan huis, ook in Frankrijk”, besluit zaakvoerder Arne Leuridan. (AHP)