Slachthuis Verbist in Izegem gaat tegen de vlakte

Het slachthuis Verbist in Izegem mag gesloopt worden.© Belga
Het slachthuis Verbist in Izegem mag gesloopt worden.© Belga
Redactie KW

De loodsen en magazijnen van slachthuis Verbist in Izegem worden gesloopt. Nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights in 2017 via undercoverbeelden wantoestanden aan het licht bracht, is de productielijn er nooit meer heropgestart. Vorig jaar volgde dan het faillissement van de holding van de familie Verbist.

Dit voorjaar werd slachthuis Verbist door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne. Voor dierenmishandeling werden ze vrijgesproken. De undercoverbeelden, gemaakt door Animal Rights, werden nietig verklaard. Die dierenrechtenorganisatie overweegt in beroep te gaan.

Op de activiteiten van het slachthuis heeft de uitspraak geen effect. Die doofden na het uitlekken van de beelden stilaan uit, ook omdat enkele grote supermarktketens hun contract met het slachthuis opzegden. Nu blijkt dat de loodsen en magazijnen van het slachthuis onder de sloophamer verdwijnen. Projectontwikkelaar Global Estate Group vroeg en kreeg daarvoor een vergunning van stad Izegem. Details over de plannen met de site wil de projectontwikkelaar nog niet geven. Uit de aanvraag blijkt wel dat de kantoren en woning ten oosten van de site behouden blijven en dat alles in één fase gesloopt wordt.

Het stadsbestuur van Izegem wil het gebied alvast als KMO-zone behouden. “Zodra de bedrijfsactiviteiten er gestopt zijn, wat hier het geval is, mag het gebied in principe ingekleurd worden als een zone voor open bebouwing in een landelijke omgeving”, legt schepen van ruimtelijke ordening Caroline Maertens (N-VA) uit. “Maar we zijn van mening dat er al genoeg woonruimte in de stad is en zouden dit gebied graag als KMO-zone behouden. We starten dan ook een planinitiatief op om het RUP in die zin aan te passen, al kan dit nog wel ruim een jaar duren voor dat administratief geregeld is. De ontwikkelaar kwam al naar ons met prille plannen. Een van de mogelijkheden is de bouw en een bedrijfsverzamelgebouw.”

(vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.