Skyline Park Izegem wordt West-Vlaamse Silicon Valley

Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn: vlakbij de E403 in Izegem is een nieuwe iconische kantoortoren verschenen. Het impressionante gebouw, dat met zijn 50 meter hoogte het landschap herdefinieert, is het kroonjuweel van Skyline Park, een hypermoderne bedrijfscampus. Motor achter het project is de familie Vandenberghe van Skyline Communications.

Bert Vandenberghe en real estate manager Jonas Vandendriessche aan het indrukwekkende hoofdkwartier van Skyline Communications. De nieuwe toren wordt op 31 maart 2019 in gebruik genomen. © Foto FM

Skyline Park is een ambitieus initiatief van de familie Vandenberghe, de drijvende kracht achter het alom bekende Izegems softwarebedrijf Skyline Communications. “Met Skyline Park willen we een zo groot mogelijke meerwaarde creëren voor alle bedrijven uit de wijde omgeving, en ook onze lokale leefgemeenschap ondersteunen. Dat was ons centraal uitgangspunt”, verduidelijkt Bert Vandenberghe (39) Hij is samen met Ben (44) en Frederik (42) zaakvoerder van Skyline Communications. “We hopen met ons Skyline Park een voorbeeldfunctie op ons te nemen en anderen te inspireren om de lat hoog te leggen.”

De nieuwe kantoortoren is ronduit uniek. Het design springt meteen in het oog, maar het hele complex is tegelijk zo goed als energieneutraal. “Bijzonder voor een kantoor van een dergelijke omvang”, klinkt het. “Dit betekent concreet dat er quasi geen afhankelijkheid is van externe energie. En hiermee loopt Skyline Park dus vele jaren voorop op de gangbare regelgeving. Op de site zullen we dan ook ruim 250 zonnepanelen installeren en werden meer dan honderd boringen van honderd meter diep gemaakt om via geothermie de gebouwen te verwarmen en af te koelen. De toren zit ook tjokvol technologie en zorgt zo voor het ultieme comfort voor de bedrijven en hun werknemers die er een thuis zullen vinden.”

30.000 m² groot park

Skyline Park kijkt echter verder. “Rond het bestaande gebouw – dat we in 2014 in gebruik hebben genomen – en de nieuwe kantoortoren willen we straks een heuse parkomgeving aanleggen. We gaan voor een groene omgeving van ruim 30.000 vierkante meter, met onder andere een looppiste van 400 meter en een omnisportveld. Deze investering kadert niet alleen in het creëren van de werkomgeving van de toekomst, waar werk en privé optimaal geïntegreerd worden en welzijn en gezondheid centraal staan. We zijn ook van plan om deze volledige omgeving open te stellen voor de lokale gemeenschap, zodat iedereen er kan van genieten en meer bewegen.”

“Elke gelegenheid om een meerwaarde te zijn, grijpen we met beide handen. Zo bekijken we ook of we het fietspad langs de drukke Ambachtenstraat kunnen integreren in het Skyline Park. Zo willen we de verkeersveiligheid bevorderen.”

“Bij helder weer kan je de Kemmelberg zien. Die is dertig kilometer van Izegem verwijderd”

Bedrijven zullen zich kunnen permanent huisvesten op Skyline Park en van alle mogelijke faciliteiten – waaronder ook een fitnessruimte – genieten. “Maar we willen ook aandacht hebben voor kleinere ondernemingen en start-ups, want die zijn heel belangrijk voor onze leefgemeenschap Daarom komt er ook een business centrum met heel flexibele opties.”

Skyline Park wil ook een meerwaarde creëren voor ondernemingen en verenigingen uit de omgeving die er niet gevestigd zullen zijn. “Bovenaan de toren, op 40 meter hoogte, bevindt zich namelijk een spectaculaire evenementenruimte die een adembenemend uitzicht biedt over Izegem, Roeselare en omstreken. Op een heldere dag kan je er zelfs de Kemmelberg zien. Die ligt ruim 30 kilometer van Izegem.”

“Deze ruimte, met een capaciteit tot 200 gasten, zal je kunnen afhuren en onze Sky Bar, Sky Lounge en het uniek buitenterras zorgen voor een onvergetelijke ervaring.”

Met de bouw is een investering van 20 miljoen euro gemoeid. Op 31 maart 2019 moet het hele complex gebruiksklaar zijn. “Ondertussen is vijftig procent van de beschikbare ruimte al besproken. Er is duidelijk vraag naar een dergelijk project in de regio.”

Actief in 110 landen

Motor achter het project is Skyline Communications, een bedrijf dat in 1985 het levenslicht zag in de keuken van stichter Leo Vandenberghe (72) in Rumbeke. Hij werkte toen als ingenieur bij Barco, maar wilde op eigen benen staat. “Onze vader startte met de productie en het perfectioneren van aftakdoosjes. Op die manier was hij een van de pioniers van de kabeltelevisie. Ondertussen is Skyline Communications een internationale speler op vlak van telecommunicatie. Hun softwarepakket DataMiner wordt tot in de verste uithoeken van onze planeet gebruikt. Het bedrijf is in 110 landen actief en grote spelers als Al Jazeera, AT&T, Sky, Fox en British Telecom gebruiken hun systeem.

“Het 15.000 vierkante meter grote Skyline Park stellen we open voor de Izegemnaar”

Dat Skyline Communications zó’n hoge vlucht zou nemen, dat hadden de drie broers ook zelf nooit durven dromen. “We wrijven ons af en toe nog wel eens in de ogen als we horen waar DataMiner overal gebruikt wordt. Het Franse parlement implementeert onze diensten. Onze technologie zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de videobeelden van het International Space Station tot in Moskou en Houston raken. Ons geheim? Een goed idee hebben en dat tot in de puntjes uitwerken. En vooral luisteren naar de klant. DataMiner evolueert constant.”

Zowel in 2012 als 2017 werd Skyline Communications onderscheiden met een Leeuw van de Export. Skyline Communications telt op vandaag ruim 300 medewerkers. Ongeveer 200 daarvan werken in Izegem, de rest is verspreid over de kantoren in onder andere Miami, Singapore en Lissabon.

https://www.youtube.com/watch?v=A1F0QAzhBXY

Info over de nog beschikbare ruimte en de event space bij real estate manager Jonas Vandendriessche: jonas.vandendriessche@skyline.be – 0471 59 58 43 – www.skylinepark.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.