Skyline Communications sleept Leeuw van de Export in de wacht

Bert Vandenberghe runt samen met zijn broers Ben en Frederik Skyline Communications. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Het Izegemse technologiebedrijf Skyline Communications heeft de Leeuw van de Export gewonnen. Het mocht de trofee in Brugge uit handen van Vlaams minister-president én stadsgenoot Geert Bourgeois ontvangen.

Met de Leeuw van de Export plaatst Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks twee Vlaamse bedrijven voor het voetlicht met uitzonderlijke exportresultaten en visie

Skyline Communications haalde het in de categorie voor bedrijven met vijftig of meer werknemers. Het bedrijf werd in 1985 door Leo Vandenberghe in Rumbeke gesticht, maar wordt nu door zijn drie zonen Bert, Frederik en Ben vanuit Izegem geleid. De onderneming staat al jaren bekend als een internationale speler en trendsetter in de wereld van telecommunicatie.

Hun softwarepakket DataMiner wordt tot in de verste uithoeken van onze planeet gebruikt. “We zijn administratief in 106 landen actief, maar in de praktijk zijn dat er nog enkele tientallen meer”, klinkt het bij de zaakvoerders. Skyline mag bekende spelers als Telenet, Proximus, Al Jazeera, Sky, Fox en British Telecom en Oneweb tot zijn klanten rekenen. “Maar we zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de videobeelden van het International Space Station tot in Moskou en Houston raken. En zelfs in Spitsbergen kan je een van onze servers vinden. Overal ter wereld komt je Skyline tegen.”

Momenteel telt Skyline wereldwijd ongeveer 250 werknemers, waarvan er een 175-tal in Izegem aan de slag zijn. De rest is verspreid over de vestigingen in Portugal, Miami en Singapore. “We groeien jaarlijks met 25 procent en willen tegen eind dit jaar 300 mensen in dienst hebben. We staan ondertussen al enkele jaren bekend als dé marktleider op vlak van telecommunicatie en daar zijn we terecht trots op.”

In 2012 sleepte Skyline al de Leeuw van de Export voor bedrijven onder de vijftig werknemers in de wacht.

Skyline communications zal met de tweede toren mee de skyline van Izegem bepalen. (GF)
Skyline communications zal met de tweede toren mee de skyline van Izegem bepalen. (GF)

Momenteel bouwt Skyline een tweede toren op de site langs de Ambachtenstraat. “Die wordt vijftig meter hoog en zal twaalf bouwlagen tellen. Helemaal bovenaan komt een evenementenruimte die ook door externen zal kunnen worden afgehuurd.”

Het nieuwe gebouw zal Skyline de kans geven om door te groeien tot een capaciteit van 400 à 500 werknemers. “Maar we zullen ook kantoorruimte verhuren en de kans bieden aan technologische start-ups om zich er te vestigen. Die kunnen we met onze kennis ondersteunen.” Rond beide gebouwen komt een grote groenzone. De volledig site zal het Skyline Park heten.

Eind 2018 moet de toren volledig afgewerkt zijn. Met de bouwwerken is een investering van 20 miljoen euro gemoeid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier