Sint-Jozefskerk in Roeselare overdag architectenbureau, ‘s avonds toneel voor events

De Roeselaarse Sint-Jozefskerk werd de nieuwe werkplek van architectenbureau 3architecten. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De Roeselaarse Sint-Jozefskerk werd de nieuwe werkplek van architectenbureau 3architecten. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Met creativiteit, een open geest en een gezonde portie lef is veel mogelijk. Dat zetten de deelnemende renovaties van de Renovatiedag dit jaar meer dan ooit in de verf. Een perfecte illustratie is de herbestemming van de Sint-Jozefskerk in Roeselare.

De drijvende kracht achter dit deelnemend project is 3Architecten. Het team toverde de kerk om tot nieuwe stek voor het bureau met een polyvalente functie als eventruimte. Zo werd de gemeenschapsfunctie van vroeger opnieuw in ere hersteld.

3Architecten vertrekt bij de visie dat zowel in letterlijke als in de figuurlijke betekenis de kerk een ‘Kerk’ moet blijven. Dit weerspiegelt zich in de architecturale aanpak: in het massieve volume zijn drie sobere gevelbrede openingen gemaakt om een verbinding te maken tussen de kerkruimte en de omgeving. Ze lijken er al altijd geweest te zijn. De vormgeving en uitstraling van de ingrepen, zowel exterieur als interieur, sluiten aan bij het bestaande gebouw.

Evenementruimte

Verwarming, verlichting en akoestische technieken zijn functioneel én in eenvoud verwerkt. Door het plaatsen van het hekken tussen schip en koor is het mogelijk om het dagelijkse gebruik van de kerk door het architectenbureau te combineren met de polyvalente functie van het schip als evenementruimte ‘s avonds en tijdens het weekend.

“Enerzijds wilden we een kantoorruimte voor het architectenbureau in het koor en het schip tijdens de kantooruren, anderzijds een polyvalente ontmoetingsruimte met een maximumcapaciteit van honderd personen in het schip buiten de kantooruren”, begint architect Jan Tyvaert. “Onze echte kantoorzone bevindt zich in het koor van de kerk, achter het koorhekken. Door daar een grote ‘tafel’ te plaatsen, die losstaat van het kerkvolume, konden we onze kantoorruimte verdubbelen. Ze loopt door in de rechterzijbeuk boven de toiletten, waar ook bureaus ingericht zijn. Het nieuwe koorhekken zorgt voor de nodige afscheiding, zodat er in de polyvalente ruimte tal van avond- en weekendactiviteiten kunnen plaatsvinden: babyborrels, yogalessen, tentoonstellingen, koorrepetities, kaas- en wijnavonden, modeshows maar vooral ook lezingen en opleidingsavonden om als kenniscentrum een concrete pedagogische invulling te krijgen.”

Piekfijne akoestiek

“De akoestiek is natuurlijk ook zeer belangrijk. Galmende stemmen, voetstappen en andere storende contactgeluiden zijn uit den boze in de vernieuwde Sint-Jozefskerk. Met dank aan de akoestische spuitpleister op de plafonds, die de nagalmtijd in eerste instantie van 6,7 naar 1,5 seconden reduceerde. Daarnaast kregen bepaalde delen van de zijwanden een akoestische bekleding, net als de biechtstoelen. Deze laatste zijn op wieltjes gezet en kunnen zo als mobiele akoestische buffers fungeren. Enkele recente aanpassingen deden de nagalmtijd zelfs verder afnemen naar 1,2 seconden. Zo kregen we de perfecte akoestiek voor een serene werkomgeving.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.