Sint-Idesbaldbier wordt het visitekaartje van fonkelnieuwe huisbrouwerij Koksijde

Iain Wittewrongel (chef Mondieu), brouwmeester Patrick De Waele, An Taillieu (gastvrouw Mondieu), schepen Ivan Vancayseele - achteraan burgemeester Marc Vanden Bussche en Alain De Laet (brouwerij Huyghe). © MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zaterdag opende Lokaal Bestuur Koksijde de nagelnieuwe Huisbrouwerij St. Idesbald in een van de historische gebouwen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde. Voor het brouwgedeelte is er een samenwerking met brouwerij Huyghe uit Melle die er seizoensgebonden bieren ontwikkelt.

Burgemeester Marc Vanden Bussche is in zijn nopjes met deze realisatie, die zijn gemeente weer een meerwaarde bezorgt. Hij verwijst naar de rijke geschiedenis en haalt ook jeugdherinneringen op: “Mijn grootvader was biersteker en dankzij hem heb ik het bier leren appreciëren, want ik ging in mijn studentenjaren mee leveren. Uiteraard heb ik tijdens mijn studentenleven de kwaliteiten van het bier meermaals uitgetest en bezongen! Onze gemeente Koksijde staat trouwens op de kaart door de Cisterciënzermonniken, die in de 12de eeuw hier 10.000 hectare grond in eigendom hadden en voor wie het domein Ten Bogaerde een uithof van de O.L.V.-Ter Duinenabdij was. Ter vergelijking: anno 2020 beslaat onze volledige gemeente 4500 hectare!

1 miljoen euro investeringen

Na een turbulente periode met desastreuze economische en financiële gevolgen om vooral godsdienstige redenen viel na de Franse revolutie in 1796, bij de confiscatie van alle kerkelijke bezittingen, het doek over de abdij. Uiteindelijk belandde alles bij de kerkfabriek van Sint-Salvator Brugge, die de site uitbesteedde en verpachtte als hoeve aan de familie Rathé.

Na WOII vestigde de landbouwschool zich hier die afhing van het College in Nieuwpoort. Zo’n 20 jaar geleden vroeg de toenmalige directeur mij of we er geen andere bestemming aan konden geven. Zo kreeg Koksijde de kans om de site te kopen. We hebben op de site een heroriëntatie doorgevoerd: de oude schuur is herbouwd tot een kunstencentrum, in het oude abtsgebouw startten Iain Wittewrongel en An Tailleu met restaurant Ten Bogaerde en kregen al snel een Michelinster. Die ruilden ze onlangs terug in en ze gooiden het over een andere boeg met restaurant Mondieu. Vorig jaar werden de oude varkensstallen onder handen genomen en de vruchtbare gesprekken met Alain De Laet van brouwerij Huyghe leidden tot dit unieke project: een craftbrouwerij met gelagzaal waar plaats is voor 50 personen.”

In totaal hebben de werken voor ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit ongeveer één miljoen euro gekost. De kosten van de brouwinstallatie nam brouwerij Huyghe op zich. De uitbaters van Mondieu investeerden in de inrichting van de gelagzaal en de keuken.

4 seizoensbieren

Alain De Laet: “Er zijn al jaren nauwe banden met het Abdijmuseum. Sinds 1994 hebben we ook het Sint-Idesbaldbier in handen. Op deze site kunnen we het abdijbier tot leven laten komen, want vandaag willen mensen storytelling en beleving. We bieden hier vier seizoensbieren aan en hebben het logo aangepast. Er is een blonde Sint-Idesbald (6,5 %), een dubbele bruine (8 %), een tripel (9 %) en een ‘rousse’ Ten Duinen reserve Sint-Idesbald (7 %). Daar vind je de passie van onze brouwmeester Patrick De Waele in terug! Hier combineren we authenticiteit en professionaliteit. De installatie van CoEnCo heeft een capaciteit van 10 hectoliter en bestaat uit 4 gisttanks. Het proces van malen tot gisten voor één brouwsel neemt een 8-tal uren in beslag.

Bezoekers kunnen van achter glas zien hoe de mout ter plaatse wordt gemalen. De warmte die wordt gerecupereerd door een warmtetank wordt gebruikt om een volgend brouwsel op te warmen, maar ook om de installatie te reinigen, een belangrijk ecologisch aspect. Dan wordt het gebrouwen bier getransporteerd naar drie schenktanks die zich boven de bar bevinden. Abt Idesbald een van de belangrijkste abten van de abdij en dus lag de naamkeuze voor de hand: het werd ‘Huisbrouwerij Sint-Idesbald.” Burgemeester Vanden Bussche voegt eraan toe: “De brouwerij past perfect in de visie die we hebben met de site. Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. Veel passanten waren ontgoocheld dat ze niks konden drinken op een terras. Nu brengen we letterlijk leven in de brouwerij.”

Verrassen doet de brouwerij alleszins al meteen: met een pilsbier, gecreëerd op vraag van de uitbaters, Iain Wittewrongel en An Tailleu van restaurant Mondieu. Dat frisse pilsje kreeg de toepasselijke naam ‘Mondieu’ en werd bij de opening vlot geproefd en goedgekeurd. (MVP)

Ten Bogaerdelaan 12b – 8670 Koksijde – Open van donderdag tot en met zondag (vanaf oktober tot begin van paasvakantie).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier