Sijseelse markt zoekt marktkramers

Door de coronacrisis komt er minder volk naar de markt. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Door de coronacrisis komt er minder volk naar de markt. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Om het voortbestaan van de openbare markt in Sijsele te garanderen, neemt het stadsbestuur de organisatie ervan zelf in handen. “We roepen marktkramers uit de streek op om een abonnement te nemen op een standplaats”, zegt schepen van Lokale Economie Eveline Van Quekelberghe.

Het initiatief met een wekelijkse openbare markt in Sijsele, op dinsdagnamiddag aan het Vredesplein of ‘Kerkplein’ in de volksmond, werd bij de start ervan in september 2018 erg positief onthaald door de bewoners en ook door de marktkramers zelf, die toch behoorlijk talrijk aanwezig waren. In de beginperiode en zeker ook in de bijzonder warme zomer van 2019 bracht de wekelijkse openbare markt heel wat volk op de been.

“De wekelijkse markt is een initiatief dat door heel veel mensen wordt geapprecieerd en ook voor de omliggende horeca is dat positief”, zegt schepen van Lokale Economie Eveline Van Quekelberghe (CD&V+). “Het is wel steeds zo geweest dat er naar de winterperiode toe minder marktkramers deelnemen. Jammer genoeg heeft ook de coronacrisis geen goed gedaan aan de opkomst voor de markt. Daardoor bleef ook na de heropening van de markten een aantal kramers weg. Daar komt ook bij dat de organisator van de markt, die alles regelde qua plaatsaanduiding, standgeld en dergelijke meer, ermee gestopt is. Maar we vinden het als stadsbestuur belangrijk dat de markt behouden blijft want een markt is een sociaal gegeven, het brengt mensen bij elkaar. Daarom hebben we dus besloten om zelf de organisatie in handen te nemen, zoals we dat trouwens ook al langer doen met de markt in Damme centrum. En hierbij doen we dus een oproep aan marktkramers uit de streek om een abonnement te nemen op een standplaats in Sijsele.”

Twee losse plaatsen

Het stadsbestuur voorziet vaste plaatsen voor textiel, groenten en fruit en voor bloemen en planten. De toekenning gebeurt op basis van de volgorde van ontvangst van geldige kandidaturen en het respectievelijke volgnummer in het wachtregister. Naast vaste standplaatsen met abonnement zijn er ook twee losse standplaatsen beschikbaar. De marktkramers moeten voor het innemen van een plaats op de wekelijkse markt aan de stad een vergoeding betalen. Die bedraagt per marktdag 1 euro per lopende meter met een minimum van 4 euro. De vergoeding voor een losse standplaats is het dubbele. “We hopen op veel reactie van de marktkramers want de vraag bij de bewoners naar lokale aankoopmogelijkheden is groot”, besluit schepen Van Quekelberghe.

>> Meer info op www.damme.be/wekelijksemarkt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier