Siemens levert 42 exemplaren van de grootste windturbines op de Noordzee

Redactie KW

Het consortium Rentel gaat in zee met Siemens voor de levering van 42 windturbines voor het vierde windmolenpark in de Noordzee.

Dat is donderdag aangekondigd in Oostende naar aanleiding van de tweede editie van de ‘Offshore Days’.

Siemens mag instaan voor de levering en installatie van 42 turbines van het type D7. Die hebben elk een geïnstalleerd vermogen van 7,35 megawatt, een ashoogte van 106 meter en een rotordiameter van 154 meter. Dat type wordt meteen de grootste turbine op de Noordzee. Nog uniek is dat Rentel meteen het eerste windpark wordt met de ‘direct drive’-technologie, dat betekent dat de rotor direct verbonden is met de generator en er dus geen tandwielkast aanwezig is. Tegelijkertijd bereikten de partners een contract voor 17 jaar voor het onderhoud van het park. Een grote verrassing is dat niet, want Siemens was al langer exclusieve gesprekspartner voor dit project.

“Dit contract is één van de finale stappen naar het realiseren van het Rentel project in de zomer van dit jaar. Duurzame energie is de toekomst en we zijn erg tevreden dat we met zo’n ervaren partner in zee kunnen gaan om onze elektriciteitscentrale te kunnen volbrengen. We helpen zo de Belgische hernieuwbare-energiedoelstellingen te verwezenlijken en dragen bij tot het creëren van lokale werkgelegenheid”, aldus CEO Nathalie Oosterlinck.

Rentel wil de projectfinanciering tegen deze zomer rond hebben om te kunnen starten met de constructie. De investering wordt geraamd op 1.250 miljoen euro. Tegen eind 2018 moet het windmolenpark operationeel zijn.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.