Shop-en-geniet-kaart ondersteunt lokale handel en horeca

Bert Meulemeester en Lies Rommelaere van Café De Vriendschap in Waardamme vinden het fijn om zich in coronatijden geruggensteund te voelen door zo'n acties. © foto PH
Redactie KW

De gemeente komt met een nieuw initiatief om de lokale economie te helpen in deze barre coronatijden. Om lokaal winkelen en consumeren verder te stimuleren wordt er met een ‘Shop&geniet in 8020’-kaart een duwtje in de rug gegeven van alle handelaars en horecauitbaters.

Wie lokaal koopt, verzamelt kansen om elke werkdag een cadeaubon of wekelijks een horecabon te winnen. Verzamelde punten kunnen omgeruild worden in een tegoedbon om in de lokale horecazaken te gebruiken. De actie wordt nu aangekondigd, omdat handelaren nu moeten inschrijven. De actie loopt vanaf begin september.

“Elk Oostkamps huisgezin ontvangt eind augustus een persoonlijke ‘shop & geniet in 8020’-kaart. In september, oktober en november kan men voor beloningen sparen door bij onze handelaren aan te kopen en bij de lokale horeca te genieten”, luidt het bij de gemeente en Unizo Oostkamp-Hertsberge, Unizo Ruddervoorde-Waardamme en Shopping-Oostkamp.

“Door het verloten van cadeau- en horecabonnen zullen Oostkampenaars ongetwijfeld meer geneigd zijn om in de eigen gemeente te winkelen. Iedereen ontvangt alvast een unieke ‘Shoppen in 8020’-tas die herbruikbaar is en met de verzamelde punten kunnen ingeruild worden in een tegoedbon om te gebruiken bij de lokale horecazaak.”

Handelszaken die willen deelnemen aan de actie, kunnen dit nog tot 5 augustus laten weten aan economie@oostkamp.be.

Nieuwe kaart tussen alle andere?

Zijn dit soort acties nuttig of is het nog maar eens een kaart tussen alle andere? We vroegen enkele horecauitbaters om een reactie. Stefaan Dekerf van Eethuis Transvaal in Ruddervoorde is alvast enthousiast. “We appreciëren ten zeerste dat er een actie op poten wordt gezet die de lokale handelaars ondersteunt en waarbij ook de horeca wordt betrokken! Als horecaondernemers staan we graag op de eerste rij om lokale producten te promoten en te gebruiken. Dat de gemeente een geste doet, vinden we uiteraard mooi in de huidige moeilijke tijden.”

Ook van Bert Meulemeester van de pas heropende ‘Café De Vriendschap’ in Waardamme, horen we alleen maar positieve geluiden. “Of een dergelijke actie kan helpen om onze overlevingskansen te verhogen, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is in ieder geval fijn het gevoel te hebben dat men ook op lokaal niveau aan de kar duwt om de horeca, in deze barre tijden, boven water te houden. Wij voelen ons door deze maar ook door andere acties zoals de mogelijkheid tot tijdelijke terrasuitbreiding, geruggensteund door het lokaal beleid.”

Elke Robberechts van De Zonnebloem in Moerbrugge denkt er ook zo over: “”Op deze actie kunnen wij alleen maar positief reageren. Het belang en het besef dat lokaal ‘shoppen’ nodig is bij de plaatselijke ondernemer, is de laatste maanden zeker groter geworden. Oostkamp biedt een mooi en divers aanbod op vele gebieden, we moeten dit kunnen behouden. We zijn blij dat het gemeentebestuur dit blijft onderstrepen en steunen. Immers, dit houdt een levendige gemeente zoals Oostkamp sterk.”

Burgemeester Jan de Keyser gaf ook zijn visie. “Desondanks deze onzekere periode is het toch belangrijk vooruit te kijken en zorg te dragen voor onze lokale economie. Die heeft alle steun nodig. Handelaren kunnen zich nu inschrijven, vandaar deze aankondiging. Een glazen bol hebben we helaas niet, maar als de actie aangepast moet worden, zal dit uiteraard gebeuren. Maar hopelijk is dat niet nodig.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier