Schuttershof in Sint-Kruis heropent binnenkort maar vennootschap Studio-Hall is failliet

De Brugse vennootschap Studio-Hall is failliet, omdat Vini's Eetcafé in Damme de huur niet meer betaalde...© Davy Coghe
De Brugse vennootschap Studio-Hall is failliet, omdat Vini's Eetcafé in Damme de huur niet meer betaalde...© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse vennootschap Studio-Hall is failliet en laat een schuldenberg van bijna 600.000 euro achter. Volgens zaakvoerder Jochen Schuermans heeft dit faillissement niks te maken met de actuele uitbating van het Schuttershof in de Boogschutterslaan in Sint-Kruis. Hij is van plan zijn terras te heropenen.

De historiek van Schuttershof en Studio-Hall is erg bewogen en het kluwen van vennootschappen achter deze horecazaak is moeilijk te ontwarren. Al 56 jaar is er een feestzaal in de Boogschutterslaan in Sint-Kruis gevestigd. In 2014 vierde eigenaar Francis Vandendorpe nog het gouden jubuleum van het Schuttershof. Aanvankelijk was deze feestzaal eigendom van de Vereniging der Zelfstandigen en de Burgerij van Sint-Kruis. Er werden tal van studentenbals, concerten, schietingen van de Sint-Sebastiaansgilde, een kampioenenviering van Club Brugge en zelfs body building wedstrijden, met Arnold Schwarzenegger als eregast, georganiseerd.

Diverse exploitanten

In 1994 werd Sint-Kruisenaar Francis Vandendorpe, die het lichtbedrijf Xanto runt, eigenaar van het Schuttershof. De zaal bleef zijn eigendom en is dat nog tot op vandaag. Diverse exploitanten passeerden de revue. Van 2001 tot 2008 baatte de inmiddels overleden Pol De Prest het Schuttershof uit, met de vennootschap Studiohall, in één woord geschreven. Hij maakte van het restaurant een succesvol steakhouse, toch ging op 6 mei 2008 Studiohall failliet.

Toen kwam de voormalige Sijseelse drukker Guy Brunet aan het roer te staan. Hij deed die overname met een dubbele vennootschapsstrcutuur: het huurcontract met eigenaar Francis Vandendorpe en de uitrusting via de vennootschap Brunvest, die in september 2017 omgedoopt werd in Studio-Hall bvba, met koppelteken. De uitbating gebeurde via Drukkerij J. Brunet & Zonen. Die was tot eind 2018 de werkgever van de elf medewerkers van de feestzaal. Guy Brunet was twaalf jaar lang de uitbater, maar in februari 2020 verliet hij het Schuttershof om De Warande, een eethuis aan de Warandebrug, nieuw leven in te blazen.

Wellicht zag Guy Brunet een zware bui hangen, want uit de jaarrekeningen van 2017 en 2018 bleek dat Studio-Hall toen al respectievelijk 340.000 en 294.000 euro verlies leed en kampte met 1 miljoen euro aan schulden. Eind 2018 was er nog een passief van 854.000 euro.

In juni 2020, in volle coronatijd, nam Jochen Schuermans het Schuttershof over via de nieuwe firma Ribhouse. Kort erna gingen de twee vennootschappen van Guy Brunet in faling. Beide ondernemers kenden elkaar zeer goed, want zij hadden in 2013 samen restaurant De Vossensteert in Sint-Kruis gestart onder de vennootschap Gutan. Voor drie jaar, want in 2018 ging ook dit restaurant failliet. En in 2015 openden zij samen in de Kerkstraat in Damme het restaurant ’t Speybeltje, dat in februari 2018 eveneens ter ziele ging.

Sinds vorig jaar baat Jochen Schuermans het Schuttershof uit. De naam Studio-Hall verdween, het restaurant met feestzaal kreeg zijn vroegere naam terug. Volgens de zaakvoerder was de vennootschap Studio-Hall nooit de eigenaar van het handelsfonds, Ribhouse baat nu het Schuttershof uit.

Huurachterstand

“Op 8 mei heropen ik het Schuttershof, tenminste als de federale regering groen licht geeft en het protocol voor de horeca ervoor zorgt dat terrassen rendabel zijn”, zegt Jochen Schuermans. Hij benadrukt dat de failliete vennootschap Studio-Hall geen link meer heeft met het Schuttershof.

“Studio-Hall was louter een vastgoedmaatschappij geworden, die een horecapand op de hoek van de Kerkstraat in Damme in eigendom heeft en verhuurt aan de uitbaters van Vini’s Eet- en Praatcafé. Maar in het coronajaar betaalden zij hun huur niet meer, zodat ook de bvba Studio Hall in financiële problemen kwam.”

Tegelijkertijd ging de slapende vennootschap Carte Blanche van Jochen Schuermans op de fles. De ondernemingsrechtbank sprak beide faillissementen al op 8 april uit en stelde de Brugse advocate Naima Bouslama als curator aan. “De schulden van de bvba Studio Hall zijn opgelopen tot 500 à 600.000 euro. Op het eerste gezicht ontwaar ik geen kwade wil bij dit faillissement. Het was de bedoeling van de zaakvoerder om alle schulden te vereffenen door de verkoop van het Damse horecapand. Hij wachtte enkel op betere tijden, want het is geen sinecure om in coronatijden een goede prijs te krijgen voor een horecazaak. Vini’s Eet- en Praatcafé zat met een huurachterstand van 22.000 euro en betaalde tien maanden geen huur. De uitbater kreeg nochtans een maandelijkse coronapremie van de overheid”, aldus de curator. Vini’s Eet- en Praatcafé zal nu openbaar verkocht worden.

Ma Rica Rokk

En dan is er nog dit. In juli 2020 verklaarde de ondernemingsrechtbank de Ma Rica Rokk, de populaire jongerenkroeg op ’t Zand, failliet. Zaakvoerders Samy Boufaden en Arno Capelle gooiden zelf de handdoek in de ring. Een dispuut tussen de zaakvoerders en toenmalig hoofdaandeelhouder Jochen Schuermans over het te voeren beleid, maar ook de eerste lockdown in dit coronatijdperk lagen aan de basis van dit faillissement.

Jochen Schuermans had in november 2015 de Ma Rica Rokk overgenomen van… Frederik Filibert en Francis Vandendorpe, eigenaar van het Schuttershof. Laatstgenoemden willen nu in mei de kroeg op ’t Zand, het troetelkind van Francis Vandendorpe uit de jaren 80, nieuw leven inblazen. Volgt u nog in deze carrousel van alsmaar wisselende namen van vennootschappen, maar steeds terugkerende horecabazen?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.