Schepencollege weigert aanvraag voor frituur in Geluveld op grond van… de burgemeester

De bouw van de frituur is voorzien naast de Spar in de Menenstraat. (foto ZB)
Redactie KW

Het schepencollege van Zonnebeke heeft de aanvraag voor de bouw van een frituur langs de drukke Menenstraat (N8) in de dorpskom van Geluveld geweigerd. Volgens het schepencollege is de inplanting op die site ondoordacht en blijkt er onvoldoende visie op het gebied van mobiliteit. Opvallend: de frituur met een overdekt terras zou komen op de grond van… burgemeester Dirk Sioen (#Team 8980).

De nieuwe frituur zou komen op een stuk braakliggende grond vlak naast de winkel Spar en een appartementsgebouw. De aanvraag komt van Miranda Mesure. Ze baat in de Passendalestraat in Passendale de welbekende frituur De Katrolle uit en wil een tweede zaak starten. De gemeentelijke omgevingsambtenaar gaf een gunstig advies, maar het schepencollege sluit zich daarbij dus niet aan. Het schepencollege is van oordeel dat het beter zou zijn om de frituur naar achteren te bouwen met parkeergelegenheid voor de zaak. Voor alle duidelijkheid: omdat hij betrokken partij is, woonde de burgemeester de bespreking tijdens het schepencollege niet bij.

Bezwaren

31 buurtbewoners dienden bij de gemeente Zonnebeke bezwaar in. De voornaamste bezwaren zijn lawaai- en geurhinder, maar de bewoners vrezen ook voor zwerfvuil en mobiliteitsproblemen. Volgens de indieners van de bezwaarschriften zal de frituur een ernstige verzwaring van de verkeerscirculatie op de gewestweg inhouden, niet in het minst omdat een frituur voornamelijk afhalend cliënteel aantrekt. Gezien er ook slechts twee parkeerplaatsen worden voorzien, wordt gevreesd dat de parkeerdruk in de omgeving onhoudbaar zal worden.

De bezwaren gaan over lawaai- en geurhinder, zwerfafval en mobiliteit

De aanvraag is volgens de bezwaarschriften niet in overeenstemming met het gewestplan Ieper-Poperinge. De frituur zou komen binnen de bestemmingszone ‘woongebied met landelijk karakter’. Deze gebieden zijn bestemd voor woningbouw in het algemeen en voor landbouwbedrijven. De bouw en exploitatie van een frituur valt niet te rijmen met die bestemming. De wetgever laat het lokaal bestuur hierin geen enkele beoordelingsvrijheid, zodat de aanvraag om deze reden alleen al moet worden geweigerd. De gemeentelijke omgevingsambtenaar weerlegt dit argument evenwel. De bouw van een frituur is volgens hem complementair met een woonomgeving.

Erfgoed

In de bezwaarschriften staat ook dat de aanvraag geen rekening houdt met het bouwkundig erfgoed. Waar de frituur zou komen, bevindt zich een restant van herberg De Nieuwe Kroon, bestaande uit een bakstenen pijler met gietijzeren toegangshek. Het gaat om een bouwwerk dat werd opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. In de aanvraag maakt men hiervan geen melding. Omdat de projectplannen geen duidelijkheid brengen over wat er wordt beoogd met dit bouwwerk, kan het lokaal bestuur onmogelijk een juiste beoordeling van de cultuurhistorische impact van het aangevraagde project maken. Als men het bouwwerk zou willen slopen, dient het vergunningverlenend gemeentebestuur immers de nodige adviezen in te winnen en minstens te motiveren hoe de erfgoedwaarden in acht worden genomen.

Het dossier over de aanvraag voor een omgevingsvergunning nam overigens een valse start. Het openbaar onderzoek van 30 dagen over de aanvraag moest opnieuw. Tijdens het vorig openbaar onderzoek stond er immers geen geel plakkaat met de bekendmaking van de aanvraag: niet wettelijk dus. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier