Sanitairgigant Van Marcke dwingt Kortrijk tot bocht in dossier LAR-Zuid

Redactie KW

Verdeler van sanitair, verwarminginstallaties en keukens Van Marcke zal een gloednieuw Europees distributiecentrum bouwen op de transportzone LAR-Zuid in Kortrijk. Dat is verrassend, want de nieuwe stadscoalitie was bij het begin van deze legislatuur nog gekant tegen de uitbouw van de terreinen.


“Na zorgvuldig afwegen beslist de stadscoalitie de Groep Van Marcke te laten ontwikkelen, op voorwaarde dat er een compensatie komt om het evenwicht en de natuur te herstellen”, verdedigt Kortrijk zich.

Logistiek centrum

Nog voor de nieuwe stadscoalitie van burgemeester Vincent Van Quickenborne effectief van start ging op 1 januari 2013, liet die al weten gekant te zijn tegen de uitbreiding van LAR-Zuid. Kortrijk werd echter in snelheid gepakt door Menen, die onlangs besliste haar deel van de terreinen wel te exploiteren in samenwerking met Global Estate Group.

Onlangs kwam het Kortrijk ter ore dat Van Marcke geïnteresseerd was in de bouw van een logistiek centrum op de Kortrijkse gronden. De groep is al sinds 1929 actief in Kortrijk en heeft wereldwijd 1.400 werknemers. Op hun nieuwe site zouden er 300 mensen werken. Daardoor kwam het dossier plots in een stroomversnelling en zijn er contacten geweest met alle betrokken partners en ook Natuurpunt.

Nieuwe KMO-zone op oude site?

Na overleg besliste Kortrijk Van Marcke te laten ontwikkelen. In ruil daarvoor komt er een nieuw natuurfonds. Bovendien ziet de stad wel graten in de 32 hectare die vrij komen op de oude site van Van Marcke. Die kan ruimte bieden aan een nieuwe KMO-zone.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier