Het is behoorlijk druk op 't Zand als we woensdagmorgen Sander Duboccage opzoeken in zijn lege, gesloten café. De openbare markt, die gewoonlijk op de Markt staat, vindt sinds enkele maanden plaats op het drie jaar geleden volledig vernieuwde plein. Het gebruikelijke koffietje op aperitiefje is er voor de marktbezoekers echter niet bij. Ook op 't Zand staan de tientallen horecazaken er gesloten, leeg en troosteloos bij.
...

Het is behoorlijk druk op 't Zand als we woensdagmorgen Sander Duboccage opzoeken in zijn lege, gesloten café. De openbare markt, die gewoonlijk op de Markt staat, vindt sinds enkele maanden plaats op het drie jaar geleden volledig vernieuwde plein. Het gebruikelijke koffietje op aperitiefje is er voor de marktbezoekers echter niet bij. Ook op 't Zand staan de tientallen horecazaken er gesloten, leeg en troosteloos bij. "Ik vind die sluiting nog altijd een onzinnige, onterecht beslissing", zegt Sander. "Toen de horeca terug open mocht na de eerste lockdown zijn de besmettingscijfers niet gaan stijgen. Die stijging is er vooral gekomen toen de scholen opnieuw werden geopend. En die Amerikaanse studie waar de experts nu mee afkomen om aan te tonen dat de restaurants en cafés toch een grote besmettingshaard zijn, dat is toch niet ernstig.""De Amerikaanse situatie is helemaal anders, daar zijn er nauwelijks voorzorgsmaatregelen in de horeca. En als we zo'n grote besmettingshaard zijn, waarom werd die registratiepapieren die we hier de klanten moesten laten invullen dan nooit opgevraagd? Ik zit in een whatsappgroep met meer dan 200 horeca-uitbaters en niemand werd naar die papieren gevraagd door die contacttracers. Ook die regeling waarbij de cafés om 23 uur dicht moesten en de restaurants dan nog twee uur langer mochten open houden, met tafels van tien in plaats van vier was toch niet serieus. Om 23 uur zag ik al mijn cliënteel naar 't Santpoortje hier op de zijkant van het plein lopen om daar nog twee uur langer te drinken...""Of ik die volledige sluiting zag aankomen? Ja en neen. Ik had aanvankelijk enig vertrouwen toen de nieuwe eerste minister zei dat met zijn regering de economie zoveel mogelijk zou gespaard worden. Maar toen zag ik natuurlijk ook die cijfers, hoorde ik de experts en besefte ik dat de horeca wellicht weer het eerste slachtoffer zou zijn. Met alle ondernemingen samen zijn wij een grote sector met veel arbeidsplaatsen ook, maar we hebben niet zo'n sterke lobby als andere sectoren. Al wil ik wel hulde brengen aan het mooie werk dat Sandra Timmerman en haar team van Horeca Brugge vzw hier doen." Ook voor Sander is het financieel natuurlijk een zware dobber. De brouwerijen die vaak eigenaar zijn van de horecapanden, in zijn geval Haacht, hebben het zelf ook moeilijker en zijn minder geneigd om kortingen of kwijtscheldingen van de maandelijkse huur toe te staan. "Ik denk dat de overheid dit keer zal opteren voor een gefaseerde heropening van de horeca. Eerst de restaurants en later pas de 'zuivere cafés'. Ik vrees dat het voor de cafés nog wel enkele maanden zou kunnen duren...", stelt Sander. "Maar goed, ik zit niet bij de pakken neer en gebruik de tijd om de zaak wat her in te richten. Onze tweede bar, rechts bij het binnenkomen, wordt volledig vernieuwd. Dat was wel eens nodig na bijna 20 jaar dienst. Het barmeubel wordt wat korter waardoor er meer ruimte ontstaat en we plaatsen ook nieuwe frigo's. En samen met mijn broer Robin, die medevennoot is, denk ik er over na om in de toekomst toch iets te eten aan te bieden. Het zullen ook na de heropening immers nog wat moeilijke tijden blijven voor het nachtleven vrees ik, dus we moeten wat alternatieven zoeken."