Sancho Jansen van middenstand Sluis trekt aan alarmbel: “Kom naar Sluis, het is gezellig én veilig”

Sancho Jansen van middenstandsvereniging Sluis: "Onze slogan is niet voor niets 'welkom en veilig'." © DM
Redactie KW

Eind juli werd het Belgisch reisadvies voor Zeeland aangepast naar oranje. Ten onrechte, want ondertussen blijkt het een van de meest coronavrije provincies van heel Nederland te zijn. “Onze slogan is ‘welkom en veilig’. Daarmee is alles gezegd. Er zijn al wekenlang geen ziekenhuisopnames gemeld en nog amper besmettingen”, stelt Sancho Jansen, voorzitter van de middenstandsvereniging Sluis.

“De impact van reisadvies oranje was vooral in Zeeuws-Vlaanderen best groot want ons cliënteel is voor 85% Belgisch. Onze winkels hebben het bovendien al heel zwaar gehad tijdens de lockdown toen we door het sluiten van de grenzen amper op 10% van onze capaciteit draaiden”, weet Sancho Jansen, voorzitter van de middenstandsvereniging Sluis die bijna 200 leden telt.

Geen gevaar

“In Goes was een feest geweest waar mensen besmet zijn geraakt. Die hadden familieleden aangestoken. Omdat Zeeland zo weinig inwoners heeft, kwamen we met de provincie zo in de oranje zone terecht. Maar dit was compleet onterecht. Ten eerste zit er nog steeds een stukje water en een tunnel tussen ons en Goes. Maar wat wrang smaakt, is dat er aan deze kant helemaal geen gevaar was. In groot Sluis tellen we al wekenlang geen enkele besmetting. Sedert maart waren er hier hoogstens vier besmettingen.

Prima veiligheidsplan

“Toch blijft er vooral bij zestigplussers een angstig gevoel. Terwijl dat voor niks nodig is. Samen met de gemeente hebben we een prima veiligheidsplan opgezet. Het centrum van Sluis werd helemaal autovrij gemaakt. Er werden looprichtingen aangeduid. Er werd extra ruimte gecreëerd voor terrassen. We werken met registratie en reservatie. Er werd een stoplichtsysteem opgezet dat verwittigt bij grote drukte. In het stadhuis waakt een crisisteam dat goed werk levert.”

Weer grenzen

“En daar kwam in augustus nog een hittegolf bovenop”, gaat Sancho Jansen verder. “Maar laat ons positief blijven. Kijk, je hebt West-Vlamingen, Oost-Vlamingen en Zeeuws-Vlamingen. De jongste jaren waren er geen grenzen meer, vormden we één groot geheel. Door de crisis komt er echter toch weer een soort grens. Als Vlaming doet dat me pijn. Iedereen probeert om op zijn manier corona tegen te houden Over de grens gelden in Knokke andere maatregelen dan in Brugge of in Sluis. Er is een duidelijk gebrek aan onderlinge communicatie.”

Welkom en veilig

“Veel mensen denken dat het superdruk is in Sluis. Sommige dagen is het hier gezellig druk, andere dagen helemaal niet. Kom ons eens bezoeken. Zo kan je een idee vormen van hoe we de coronacrisis aanpakken en kan je zelf vaststellen dat Sluis een veilig gevoel geeft. Onze slogan is niet voor niks: ‘welkom en veilig’. Iedereen is welkom met of zonder mondkapje. Met onze middenstandsvereniging stellen we 1.500 mondkapjes beschikbaar voor onze bezoekers die vrij zijn om die te gebruiken. Voor de toeristen die naar Sluis willen komen heb ik deze boodschap: kom het zelf proberen. Het is hier veilig.” (DM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier