"Ziek door ons eten. Het doet nog altijd pijn om dat te horen", zegt zaakvoerder Brecht Vervaeck van traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke. Elke dag vertrekken daar 11.500 warme maaltijden naar scholen en bedrijven. Maar afgelopen week lag het stil. "Ik slaap er niet van. Dit is een nachtmerrie. Wij zijn een familiebedrijf dat het moet hebben van vertrouwen en kwaliteit. Daarom heb ik zelf als eerste het FAVV (Federaal Voedselagentschap, red.) ingelicht toen we ontdekten dat er wellicht een probleem was. Het FAVV heeft hier meer dan 100 stalen genomen: van de kruiden en de mayonaise, tot de vloer, de machines en zelfs van onze mensen."
...

"Ziek door ons eten. Het doet nog altijd pijn om dat te horen", zegt zaakvoerder Brecht Vervaeck van traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke. Elke dag vertrekken daar 11.500 warme maaltijden naar scholen en bedrijven. Maar afgelopen week lag het stil. "Ik slaap er niet van. Dit is een nachtmerrie. Wij zijn een familiebedrijf dat het moet hebben van vertrouwen en kwaliteit. Daarom heb ik zelf als eerste het FAVV (Federaal Voedselagentschap, red.) ingelicht toen we ontdekten dat er wellicht een probleem was. Het FAVV heeft hier meer dan 100 stalen genomen: van de kruiden en de mayonaise, tot de vloer, de machines en zelfs van onze mensen." Welke maaltijd aan de basis lag van de besmetting is nog niet zeker. "Aanvankelijk dacht men aan de lasagne", zegt Brecht Vervaeck. "Pijnlijk. Want dat is net een van onze paradepaardjes. Een volledig eigen recept waar veel mensen enthousiast over zijn. Maar ik hoorde van een getroffen school dat ze net op de 'lasagnedag' op schoolreis waren, dus misschien ligt de oorzaak daar toch niet?" Misschien dan de stoverij met salade en aardappels van de dag daarvoor? "Ik doe daar geen uitspraken over, ik wil gewoon duidelijkheid."Ondertussen is elke millimeter van het bedrijf gereinigd. "Maar we moeten de testresultaten afwachten vooraleer we kunnen opstarten. Ook wij willen zekerheid. Voor ons, maar vooral voor onze klanten. Het gaat om kinderen, dan neem je geen enkel risico. Ook mijn eigen kindje zit op een getroffen school. Als zij vraagt: 'papa, waarom is er geen warm eten', doet dat extra pijn. We hanteren in ons bedrijf de strengste regels rond voedselveiligheid." De traiteur krijgt naar eigen zeggen veel steun vanuit de scholen. "Nog geen enkele heeft afgehaakt sommige zijn al dertig jaar klant. We houden hen voortdurend op de hoogte."Directeur Jan Luts van de Sint-Amandsbasisschool Zuid uit Kortrijk: "De ouders reageren begripvol. Wij hebben zelf geen slecht woord over Esthio. Correcte mensen, die dag en nacht klaarstaan om te helpen. Wij moeten altijd de temperaturen opmeten, steeds is alles perfect in orde."Hetzelfde verhaal bij directeur Kathleen Beernaert van VBS Heilig Hart in Harelbeke. "Vier kinderen op onze school werden ziek, jammer dat eentje van hen net zondag de communie miste. Maar we behouden het volste vertrouwen in Esthio."Basisschool Sint-Pieter uit Kuurne kreeg vrijdag zelfs al een mail van een concurrent. "Of we niet wilden overschakelen", zegt directeur Jan Vanwynsberghe. "Totaal respectloos toch?""Voor onze traiteur is dit een drama. Ik hing gisteren nog een kwartier met hem aan de lijn. Wij kennen Esthio als een kwaliteitsfirma", zegt directeur Kris D'Haene van basisschool De Berk in Deerlijk, waar een tiental kindjes opgenomen werd in het ziekenhuis. "Wij blijven zeker klant. In de tussentijd gaan we niet op zoek naar een andere traiteur. De kinderen brengen gewoon boterhammen mee. Ik heb wel geïnformeerd bij de grootkeuken van het woonzorgcentrum of ze eventueel soep willen leveren."Die oplossing had directeur Bernard Burggraeve van de Vrije Centrumschool in Marke al eerder bedacht. Hij ging aankloppen bij de buren van WZC De Ruyschaert. "Sinds vorige vrijdag verzorgen de personeelsleden van De Ruyschaert de warme maaltijden voor onze 180 etertjes. Tof dat ze ons uit de nood helpen. Ook mijn eigen pa werd ingeschakeld om 's middags de thermoboxen rond te brengen naar onze beide afdelingen." In de meeste scholen, ook in basisschool De Springeling in Wielsbeke, is het voorlopig behelpen met boterhammen. Maar dinsdag had de ouderraad er voor een creatieve oplossing gezorgd. De eetzaal, de klassen, en zelfs de speelplaats geurden er naar vers gebakken frietjes. "Superlekker", klinkt het uit de mond van de vierjarige Margaux. Het was haar papa, bakker Wouter Cappelle, die het initiatief had genomen. "We bakken vandaag 70 kilo frieten en 300 frikadellen. We hebben zelfs aan halal-frikadellen gedacht." Overal opgestoken duimen voor de mama's en papa's die vrijwillig kwamen bakken. "Het is jammer dat we geen warm eten hebben, maar frietjes zijn natuurlijk beter", zegt Ilana Naessens (6).