S-Gin: Aperitief voor dochter

Stefan was naar eigen zeggen al verknocht aan gin voor de hype. © Benny Proot
Bert Vanden Berghe

Sinds 7 jaar runnen Stefan Demeulemeester en zijn vrouw Annelies De Vos restaurant Den Os & Den Ezel in Jabbeke. Als notoire ginliefhebbers ontstond het idee om een eigen gin te maken, op basis van basilicum, limoen en passievrucht. Niet toevallig de lievelingssmaken van hun dochter Senna.

In Den Os & Den Ezel, zowel het restaurant als het gehucht, werken Stefan en Annelies sinds jaar en dag aan hun restaurant. “Omdat we zelf liefhebber waren van gin, specialiseerden we er ons in aan de bar”, weet Stefan. “We hadden er een stuk of dertig vooraleer de hype losbarstte. Zelfs op de horecabeurs in Gent was het aanbod niet zo groot als nu.”

.Het was daar dat Stefan in contact kwam met een stokerij. “Het idee speelde al eventjes in mijn hoofd. Ik wilde vooral een frisse gin, op basis van basilicum, passie en limoen. Drie smaken waar onze dochter Senna op verzot is.” Maar het zijn ook scherpe smaken. “Er is lang aan gewerkt, ja. De basilicium kwam oorspronkelijk te hevig over. De bergamot maakte het te bitter, waardoor we het vervangen hebben door persimmon. We hadden daarna een redelijke basis, waarna ik citroengras en limoenschil heb toegevoegd.”

Huisgin

Voor de naam hoefde Stefan niet ver te zoeken. “S-Gin verwijst naar de eerste letter van onze dochter. Tussen al andere speciale flessen springt het sobere uiterlijk er misschien niet uit, maar ik heb deze gin nooit bekeken vanuit commercieel standpunt. Ik verkoop ze in de zaak, maar zelf op pad gaan ermee doe ik niet. We promoten het uiteraard wel als huisgin en ze valt hier duidelijk in de smaak bij de klanten, vooral in de zomer. Ik heb het ook al verwerkt in een dessert. Het doet mij overigens ook plezier dat verschillende kenners hem al geproefd én lekker bevonden hebben. Zo gaf Gin Ur Way, een belangrijke referentie, het een quotering van 4,1 op 5.”

Stefan maakt sinds kort ook deel uit van The Bruges Gin Society, de Brugse club die op regelmatige tijdstippen gin proeft. Zo leert hij nieuwe gins kennen. “De kans is groot dat ik een deel van mijn collectie wegdoe en ze vervang door een nieuwe reeks gins. Ik hou van iets nieuws, al moet ik toegeven dat ik in de zomer graag teruggrijp naar mijn eigen gin.”

S-Gin: Aperitief voor dochter
© Benny Proot

Perfect serve

S-Gin bestaat uit 16 botanicals en wordt geserveerd met een Schweppes Original tonic, of de Italiaanse Gasco-tonic voor wie het nog zachter wil van smaak. Naast grote stukken ijs garneert Stefaan de gin met een schijfje limoen en passievrucht. In het restaurant serveert Stefan ze in unieke glazen, waarvan de onderkant bol is en zo een leuk effect creëert.

S-Gin: Aperitief voor dochter

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.