Ruim 175.000 euro subsidie voor aankoop en verhuur handelspanden in Poperinge

Handelspanden in de Gasthuisstraat. © (foto MD)
Redactie KW

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kent een subsidie van ruim 175.000 euro toe aan de stad Poperinge voor de aankoop en de verhuur van twee handelspanden in de Gasthuisstraat (nummers 9 en 15), vlakbij de Grote Markt.

Poperinge wil met dit initiatief startende handelaars de kans bieden een pand te huren, bijvoorbeeld via een pop-up, en zo leegstand vermijden.

“De subsidie past in een programma waarbij steden en gemeenten aan Vlaanderen subsidies konden vragen om een pand aan te kopen binnen kernwinkelgebieden. Ze kunnen zo de detailhandel versterken. Bedrijvige kernen brengen leven in de stad. Soms blijven gebouwen lang leeg staan en dat oogt niet goed in het straatbeeld en ondermijnt de lokale handel“, zegt minister Hilde Crevits.

“De aankoopbesprekingen moeten wel nog gevoerd worden via de schattingscommissie”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“De agentschappen Sappenleen en het Centrummanagement zullen fusioneren tot één geheel, maar die vennootschap moet nog opgericht worden. Zij worden dan eigenaar van die panden.”

Voor minstens een van de twee panden zal een wedstrijd uitgeschreven worden, waarbij starters het voordeel krijgen. Er staan momenteel weinig panden te huur en de prijzen zijn niet meer marktconform. Hierdoor durven starters dikwijls niet meer instappen. We willen dan ook een signaal geven aan de markt dat ze hun prijzen moeten aanpassen.”

We mikken op starters die de sprong durven wagen maar uiteraard kunnen we niemand uitsluiten. Maar uiteraard zijn we wel zeer blij met de subsidie. Het is een belangrijke impuls tegen de verschrompeling van het handelsapparaat in onze stad.” (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier