Ruim 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op schadevergoeding L&H

Redactie KW

In de procedure tot afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak Lernout & Hauspie maken 15.414 burgerlijke partijen nog aanspraak op een schadevergoeding.

Dat blijkt uit de beschikking van het Gentse hof van beroep, dat 7 november 2016 vaststelde als eerste pleitdatum. Het zal dan echter alleen over de juridische problemen in de zaak gaan en nog niet over de begroting van de individuele vorderingen, zegt persrechter Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas vorig jaar, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

30 april 2016

De correctionele griffie stuurde in september vorig jaar alle gekende partijen en hun advocaat een blanco verzoekschrift op met opgave van de voorgestelde proceskalender. Het hof van beroep voorziet 30 april 2016 als laatste datum voor de replieken. Uit een beschikking van 14 mei blijkt dat op 7 november 2016 de eerste pleidooien zullen plaatsvinden in de zittingszaal van het hof van assisen. “De navolgende conclusietermijnen zijn passend voor de uiteenzetting en het verweer over de rechtsvragen voor de afhandeling van de burgerlijke vorderingen, met uitsluiting van de concrete begroting van de individuele vorderingen van de burgerlijke partijen, die desgevallend in een volgende fase, na de beoordeling in het over de rechtsvragen te vellen arrest, kunnen worden voorgelegd aan het hof”, stelt het hof.

Uitspraak kan lang op zich laten wachten

“Het hof zal de burgerlijke vorderingen dus in twee etappes beoordelen. Pas na de rechtsvragen komen de begroting van de individuele vorderingen en de berekeningsproblemen aan bod”, zegt persrechter Martin Minnaert. De rechtsvragen die in eerste instantie aan bod zullen komen, kunnen onder meer gaan over de eventuele verjaring van de zaak of de mogelijke onontvankelijkheid van de vorderingen van de burgerlijke partijen.

Daardoor kan een uitspraak over de schadevergoedingen langer op zich kan laten wachten. Verwacht wordt dat er in 2017 of begin 2018 een uitspraak kan vallen over de schadevergoedingen. De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer moeten wachten op een schadevergoeding dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs Nasdaq. Alle 15.414 burgerlijke partijen die nog aanspraak maken in België, worden met naam en adres vermeld in de beschikking die online werd geplaatst op de website van het Gentse hof van beroep.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.