Rudy’s Music Shop staat na meer dan veertig jaar over te nemen: “We hebben hier generaties zien opgroeien”

Martine en Guy Van Eeckhaute, uitbaters van de enige muziekwinkel in de stad, houden het voor bekeken en zoeken een kandidaat overnemer. (foto Peter Maenhoudt)
Gillian Lowyck

Guy en Martine Van Eeckhaute van Rudy’s Music Shop zoeken een overnemer. De winkel bestaat al sinds 1976 en is vandaag de enige grote muziekhandel aan de kust. “Het is tijd voor de jongere generatie.”

Rudy’s Music Shop bestaat al sinds 1976. Je kan er terecht voor muziekinstrumenten, onderdelen, onderhoudsproducten, partituren en gadgets. “In de jaren zeventig was Rudy’s een keten uit Sint-Niklaas”, vertelt Guy Van Eeckhaute (53). “Zij hadden zes winkels en een groothandel. De winkel in Oostende lieten ze vrij snel over, want dat was toch iets te ver. Onze ouders, Claude Van Eeckhaute en Jacqueline D’Everlange, waren beroepsmuzikanten en startten in de winkel in 1979. Ze reisden veel naar het buitenland en wilden graag iets dichter bij ons zijn.”

“Ze speelden voornamelijk populaire muziek, speelden op cruiseschepen, samen met artiesten zoals An Christy en Will Ferdy… In de zomer maakten ze muziek in Bobbejaanland en konden wij ons daar twee maanden lang uitleven. Fantastisch was dat”, lacht Guy.

Geen familiezaak

De winkel bevond zich eerst in de Nieuwstraat, naast en schuin tegenover Achiel. Toen Achiel wilde uitbreiden, verhuisde Rudy’s in 1987 naar de Kerkstraat. Guy werkt al 30 jaar in de winkel, zijn zus Martine al 35 jaar. “In 2002 hebben wij het definitief overgenomen van onze ouders.” De ouders van Guy en Martine bleven ook na de overname lang meehelpen in de winkel. Claude werd verlamd na een hersenbloeding in 2006 en overleed in 2012.

Vandaag gaan Guy en Martine zelf op zoek naar overnemers. “Het is een samenloop van omstandigheden, iets waar we al een tijdje over nadenken”, legt Martine uit. “Onze kinderen hebben hun keuzes gemaakt en dat is niet in de muziek. Zo zou onze winkel geen familiezaak meer zijn. Het is ook gewoon tijd voor een nieuwe, jongere generatie. Wij hebben een professionele webshop, maar met pakweg sociale media en zo zijn we minder bezig. Daar is er ook weinig tijd voor: we staan met twee in de winkel en doen alles zelf. Dat is erg druk. Daarom is het hier soms zo rommelig”, lacht Guy.

Bekende gezichten

“Het is een goede winkel”, gaan Guy en Martine verder. “We hebben ons vast cliënteel, dat van over heel België komt. We zijn trouwens de enige grote muziekhandel aan de kust. In januari stopte de laatste winkel in Knokke. Mensen komen dan ook van ver om hier hun instrumenten te kopen. We hebben een goede band met de muziekscholen, met verschillende muziekgroepen. We hebben hier hele generaties zien opgroeien: eerst kwamen ze hier zelf hun blokfluit kopen en nu stappen ze binnen met hun eigen zoon of dochter voor die eerste blokfluit. Dat is wel leuk”, zegt Martine.

Onze ouders hebben nooit kunnen genieten van hun pensioen en dat willen wij vermijden

Een muziekwinkel uitbaten betekent ook dat er af en toe bekende gezichten over de vloer komen. “Wanneer artiesten een optreden moesten geven in Oostende en ze waren iets vergeten, kwamen ze vlug naar hier. Urbanus bijvoorbeeld, of Ben Crabbé. Ook de keyboardspeler van Netsky, Bart Lemmens, zette zijn eerste stappen in de muziekwereld bij ons. Het leukste aan de winkel uitbaten? De afwisseling, zeker en vast. Het is altijd anders en is ook een uitdaging soms om te antwoorden op de vragen van de mensen.”

Guy en Martine spelen zelf ook muziek, al staat dat door de winkel op een laag pitje. “Ik bespeel vooral snaarinstrumenten”, zegt Guy. “Ik speelde vroeger in verschillende groepjes: van akoestische muziek tot metal. Jammer genoeg was dat niet te combineren met de zaak. Of dat evident was om mijn ouders op te volgen als muzikant? Wel, mijn vader speelde alles behalve snaarinstrumenten. Op die manier rebelleerde ik toch een beetje”, lacht Guy. Martine kon zich uitleven met drum en zang: “Maar mijn passie lag eerder in het ballet.”

Kalmer

Toch laten ze de muziek nog niet helemaal los: “Ik ga nog een beetje verder in het klein, in Gistel weliswaar”, zegt Guy. “Ik zal nog herstellingen doen en blijf lesgeven. Een klein beetje verkoop komt er ook nog bij, maar geen grote zaken zoals piano’s meer.”

Martine en Guy hopen dat ze iemand kunnen vinden die bezig is met muziek: “Want het is natuurlijk meer dan gewoon een instrument verkopen. Je moet echt wel iets kennen van muziek, advies kunnen geven. Natuurlijk is er een verschil tussen een instrument online kopen en bij ons in de winkel. Mensen snuisteren ook nog eens graag tussen de partituren, nemen het graag in de hand.”

“We zullen de winkel missen, zeker en vast. We zouden liegen mochten we zeggen dat dit niet zo zal zijn. Maar het is tijd om het iets kalmer aan te doen en meer tijd te maken voor familie. Je bent altijd bezig hé: in de kerstvakantie bijvoorbeeld is het nog drukker dan anders en ben je amper thuis. En het is natuurlijk veel meer dan enkel de winkel openen; het is niet dat je deur dicht trekt en het werk gedaan is. Er komt veel meer bij kijken. Onze ouders hebben nooit kunnen genieten van hun pensioen en dat willen wij vermijden. Het is tijd voor iets nieuws”, glimlachen Guy en Martine tot slot.


Info: www.rudys-musicshop.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.