Rozenwingerd in Koksijde doet mee aan Week van de Korte Keten

FOTO 098A6758B: vlnr Geert, Michiel en Klaas zorgen enthousiast voor de plantjes en kruiden op site Bollaard©Myriam Van den Putte
FOTO 098A6758B: vlnr Geert, Michiel en Klaas zorgen enthousiast voor de plantjes en kruiden op site Bollaard©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In Huize Rozenwingerd worden volwassenen met een verstandelijke beperking begeleid op vlak van wonen, werken en vrije tijd. In hun deelname aan de week van de Korte Keten, van 15 tot 23 mei, zien ze een mooie kans om hun verhaal naar buiten te brengen.

“Wij vertrekken vanuit de visie van gelijkwaardigheid en inclusie en willen daaraan invulling geven door samen te werken met lokale partners”, benadrukt directeur Greet Debeerst. “We ondersteunen onze cliënten individueel om hen een optimale levenskwaliteit te bieden. Op beide sites van Rozenwingerd gaat het om een 100-tal mensen. Door corona moeten we rekening houden met de bubbels en momenteel worden er op de site Bollaard elke morgen een 30-tal cliënten thuis opgehaald en ’s avonds teruggebracht.”

Plannen

“De site is uitgebreid met een nieuwe aanbouw en we hebben nu een goed uitgeruste vergader- of ontmoetingsruimte voor 60 personen. Die zullen we binnenkort ter beschikking stellen van bedrijven maar vooral ook voor verenigingen van Wulpen en Koksijde. En we hebben nog meer plannen! In volle coronacrisis dienden we een Leaderproject in bij de provincie en dat werd goedgekeurd in juli 2020. Bedoeling is om onze gerenoveerde boerderij bij Wulpen open te stellen voor tal van activiteiten en doelgroepen. Daarbij staan de talenten van onze bewoners centraal en schrijven ze mee aan een inclusief verhaal waarbij ‘ontmoeten’ altijd het leidmotief blijft”, vertelt Greet Debeerst.

Wim Verhelst, verantwoordelijke werken en vrije tijd, legt uit. “Bewoners en begeleiders werkten samen met zes lokale partners een fietstocht van 25 kilometer uit. Vertrekpunt is onze site Bollaard langs de Hof Ter Hillestraat. We zullen ook zelfgemaakte producten in de kijker zetten, zoals onze eigen confituur. Op de site kweken we nu al heel wat kruiden waarmee onze bewoners kruidenzout en viskruiden maken. In 2022 willen we een pluktuin met eetbare bloemen en planten aanleggen.”

“De Bollaard ligt in een zeer aantrekkelijke fietsomgeving en we stellen onze site graag open voor wandelaars, fietsers en toeristen. Momenteel werken we samen met de gemeentes en Westtoer twee mooie fietsroutes uit, eentje richting Diksmuide en een andere richting Nieuwpoort.”

Klei-atelier

“In 2022 zullen we ook driewielers verhuren op de site. En we zijn bezig met het concept voor een kleinschalige kinderboerderij. De eerste dwerggeitjes worden tegen de zomer verwacht. Daarnaast realiseren de studenten van Hogeschool Gent een belevingstuin. Tegen maart 2022 openen we ons krolfparcours. Krolf is een soort ‘boerengolf’ op een oneffen terrein en is overgewaaid uit Scandinavië”, kijkt Wim al even vooruit.

“Met Leadersteun verhuizen we ons ‘Rap op Stap Kantoor’ ( een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een laag budget, red. ) van de site Bitterzoetlaan naar de site Bollaard, met een toeristisch infopunt en atelierwinkeltje”, vult Greet aan. “In de zomermaanden organiseren we opnieuw een expo met kunstwerken van onze bewoners, gemaakt in de Westhoekacademie. Er komt ook een klei-atelier met een kleioven die we dankzij Leader konden aankopen, en op termijn plannen we er workshops voor externen.”

“Rozenwingerd heeft heel wat troeven en samen met de bewoners maken we hier een mooi verhaal van”, besluiten Greet en Wim.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.