Rouwstoet voor de cafés in Brugge

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

Deze namiddag vond in de Brugse binnenstad een ‘rouwstoet’ voor en van de cafés plaats; een protestmanifestatie tegen de strenge coronamaatregelen in de drankgelegenheden.

Initiatiefnemer van de protestmars was Jordi Bamps, de uitbater van metalcafé Walhalla in de Predikherenstraat. Het waren dan ook vooral rock- en metalcafés en hun cliënteel die aan de optocht deelnamen. “Op zich hebben wij er geen problemen mee dat er strenge maatregelen genomen worden om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En ja, de regering heeft het recht om de cafés vroeger te sluiten”, zei Jordi Bamps.

“Maar wat ons heel erg tegen de borst stuit is dat wij die strenge maatregelen krijgen opgelegd zonder dat er financiële compensaties zijn. Het sluitingsuur om 1 uur hakte er al heel erg zwaar in maar nu met die verplichtte sluiting worden wij als cafés helemaal doodgeknepen. Met mijn zaak ben ik terug gevallen op één vijfde van mijn gebruikelijke omzet. Dit kan zo echt niet verder.”

Ruw geschat kwamen er een vijftigtal uitbaters, personeel en sympathisanten opdagen voor de manifestatie. Ze verzamelden onder de bomen op de Burg en waren voorzien van houten kruisjes die symbool stonden voor de cafés die ten grave werden gedragen. Er werd ook een heuse doodskist meegedragen in de korte optocht tot aan het Astridpark. In het Astridpark werden de kruisjes, met daarop namen van getroffen cafés, één voor één in de grond geslagen waardoor als het ware een ‘café-kerkhof’ ontstond.

Deelnemende cafés waren onder meer The Crahs, Walhalla, Charlie Rockets, Happy Days, De Reisduif, De Toog en Barock. De meegedragen doodskist werd gemaakt en geschonken door de eigenaar van brouwerij De Beer van Brugge, die zelf ook een hostel met bar en budgethotel uitbaat en zo ook zwaar getroffen wordt door de crisis en de maatregelen.

De betoging was niet aangevraagd bij het stadsbestuur maar de politie hield discreet een oogje in het zeil en liet betijen. De deelnemers droegen dan ook allen mondmaskers en probeerden alvast de nodige afstand te bewaren.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier