Roularta zet mee schouders onder 31ste editie van VOKA Open Bedrijvendag: “We willen tonen hoe dynamisch onze bedrijven zijn”

Xavier Bouckaert, ceo van Roularta, met Inge Claerhout, directeur VOKA Open Bedrijvendag: “In Vlaanderen en Brussel huist enorm veel expertise. Wereldspelers geven dagelijks het beste van zichzelf.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Zondag zwaaien om en bij de 160 ondernemingen hun deuren wagenwijd open tijdens de 31ste editie van VOKA Open Bedrijvendag. Het evenement is uitgegroeid tot hét moment bij uitstek om een blik te werpen achter de schermen van de vele topbedrijven die Vlaanderen en Brussel in huis hebben. “We verwachten in totaal 125.000 bezoekers”, zeggen directeur Inge Claerhout en Roularta-ceo Xavier Bouckaert.

VOKA Open Bedrijvendag kan je het best omschrijven als een uniek evenement waarbij bedrijven in Vlaanderen en Brussel de kans krijgen om hun ondernemerschap in de verf te zetten en hun interne keuken aan het grote publiek te etaleren. “Deze dag is ondertussen een begrip geworden”, zeggen Inge Claerhout (52) – kersvers directeur van de achterliggende organisatie – en Roularta-ceo Xavier Bouckaert (46). Als hoofdaandeelhouder neemt de Roeselaarse uitgeverij met veel plezier deel aan de 31ste editie van komende zondag.

Zo’n 160 bedrijven zullen dit weekend in totaal 125.000 bezoekers fysiek over de vloer krijgen – naast de online rondleidingen – en willen die onderdompelen in hun eigen leefwereld. “Het is onze bedoeling om te tonen hoe dynamisch Vlaanderen en Brussel zijn wanneer het op ondernemen aankomt. Hier huist enorm veel expertise en geven wereldspelers dagelijks het beste van zichzelf. Zij verdienen het om even in de kijker gezet te worden. Daar willen wij het ideale platform voor creëren.”

Perfecte moment

Het aantal deelnemers is mooi, gezien de uitdagende periode die achter ons ligt. “We zijn hen ook erg dankbaar, want toen ze in juni moesten beslissen om deel te nemen, wist niemand welke coronamaatregelen er op zondag 3 oktober van kracht zouden zijn. Gelukkig vallen zo goed als alle beperkingen op 1 oktober weg, onze nieuwe editie komt dus op het perfecte moment. Maar onze ondernemers zijn durvers, zoveel is duidelijk”, aldus Inge Claerhout.

De grote troef van VOKA Open Bedrijvendag, daar hoeven Inge en Xavier niet lang over na te denken. “Wij zorgen voor een podium met een zeer groot bereik. We zetten bewust fors in op een sterk uitgebouwde mediacampagne en genereren zo een maximale visibiliteit.”

© JOKE COUVREUR

Elk jaar zitten ook enkele kleppers onder de deelnemers. “Bedrijven waar je anders als gewone sterveling nooit een voet kan binnenzetten. Denk maar aan Skyes, de instantie die het luchtverkeer in ons land in goeie banen leidt. Maar ook de Belgische Marine in Zeebrugge neemt deel en in het Antwerpse kan je Fabrique Fantastique bezoeken, een bedrijf dat animatiefilms maakt. Vaak schrikken we er zelf van welke topbedrijven we in ons land hebben. Die rijkdom willen we een boost geven.”

Voor de deelnemende ondernemingen is VOKA Open Bedrijvendag ook de unieke kans om hun eigen sterktes in de spotlights te plaatsen. “Vaak horen we dat ze via onze organisatie op een erg laagdrempelige manier potentiële nieuwe medewerkers kunnen bereiken én overtuigen. We vullen elkaar op die manier perfect aan. Veel bedrijven maken van de gelegenheid ook gebruik om een teambuilding voor hun eigen mensen te organiseren. Aan VOKA Open Bedrijvendag gaat dan een personeelsfeest of bedanking vooraf, ook als schouderklopje na de voor iedereen lastige coronamaanden.”

Hologram van de ceo

Dat is ook het geval bij Roularta, uitgeverij van onder andere deze krant. “Wij organiseren op vrijdag 1 oktober een nocturne voor onze eigen personeelsleden, waarbij ze – samen met hun gezin – het bedrijf op een originele manier kunnen ontdekken”, duidt ceo Xavier Bouckaert. “Zo wordt iedereen aan de receptie verwelkomd door een hologramversie van mezelf. Op die manier willen we de hoogtechnologische evolutie van Roularta tonen. Daarna volgt een rondgang doorheen het hele bedrijf, waarbij alle afdelingen bezocht worden. Kers op de taart is uiteraard onze drukkerij, de grootste en meest moderne van de Benelux.”

Naast de fysieke rondleidingen en bezoeken, is het zondag ook mogelijk om vanuit je luie zetel online deel te nemen aan VOKA Open Bedrijvendag. “Liefst 66 ondernemingen kiezen hiervoor. Dit concept hebben we in 2020 – in volle coronacrisis – ontwikkeld en was een schot in de roos. Toen kregen we de dag zelf 300.000 virtuele bezoekers over de vloer, maar het grote voordeel is dat de online rondleidingen het hele jaar door beschikbaar blijven. In totaal zorgde deze aanpak al voor meer dan 1 miljoen virtuele rondgangen. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze hybride aanpak dé toekomst is. Al is de nood om elkaar weer live te zien, erg groot. Ook dat voelen we bij de deelnemers.”

De komende jaren wil VOKA Open Bedrijvendag, samen met Roularta, de opgebouwde expertise verder exploiteren. “Bedrijven moeten ons als hét aanspreekpunt zien wanneer het gaat over hoe ze hun onderneming en imago moeten vermarkten. Bedrijfsfilms, virtuele bezoeken… De mogelijkheden zijn groot.”

Ook aan de andere kant van de taalgrens vindt zondag een soortgelijk evenement plaats. “We hebben onze licentie aan Group Rossel verkocht”, aldus Xavier. “Zij organiseren de Journée Découverte Entreprises. Het aantal deelnemende bedrijven ligt er iets lager dan bij ons, maar ook daar hopen we dat een stevige groei mogelijk is.”

Een lijst van alle deelnemende bedrijven vind je op www.openbedrijvendag.be. Een tijdslot reserveren is bij elke onderneming verplicht en kan zelfs nog op zondag 3 oktober.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.