Roeselaarse glastuinbouwzone langs grote ring officieel geopend

© Stefaan Beel
Redactie KW

Door een eerste spadesteek en glaszetting werd de glastuinbouwzone van Roeselare, gelegen langs de grote ring en de Oostnieuwkerksesteenweg, officieel voor open verklaard. “Met dit project willen we onze stad promoten als dé vallei van de voeding”, klonk het ambitieus.

“Het beleid zet in op duurzaamheid en het clusteren van de omliggende voorzieningen”, verduidelijkte Geert Sanders van de WVI. “De bouwheer van het eerste perceel van 10 ha is tomatenproducent ‘Tomco’, van zaakvoerders Luc Coghe en Greet Biesbrouck uit Ardooie, één van de eerste bedrijven die instapte als investeerder in dit project. Ook Negro uit Ingelmunster springt binnenkort op de kar. “Het doel is nieuwe technieken te gebruiken om beter te kunnen inspelen op de markt. De serres zijn gelegen langs de rijksweg, achter het containerpark in de Oostnieuwkerksesteenweg. Er wordt gewerkt met LED-verlichting, wat energiebesparend is. We kiezen voor duurzaamheid door het uitwisselen van restwarmte (Mirom), waterrecyclage, het clusteren van activiteiten, en slimme logistiek. De Reo-veiling is vlakbij. De verkeersbewegingen zullen voornamelijk gebeuren via een nog aan te leggen noordelijke ontsluitingsweg, die via de Oostnieuwkerksesteenweg aansluit op de grote ring. Op die manier worden de omwonenden maximaal ontlast.

“De concentratie van groententeelt en glastuinbouw is bij ons sterk aanwezig en onze regio is centraal gelegen. We willen Roeselare op lange termijn uitbouwen als ‘the foodvalley’ van Vlaanderen“, vertelde burgemeester Kris Declercq. De West-Vlaamse Intercommunale, Mirom, Stad Roeselare en de Reo-veiling zijn de bezielers van dit project en het wordt ook gesteund door de Europese Unie en het Vlaams Agentschap Ondernemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier