Robin Maes (MR Group): “Geef moed niet op ondanks klappen die je krijgt”

© JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Robin Maes, zaakvoerder van MR Group, moet deze maand de jury van de West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het jaar proberen te overtuigen. Elk jaar bekroont Junior Chamber International een jonge ondernemer. “Nooit de moed opgeven, ook al krijg je nog zoveel klappen te verwerken”, is zijn advies.

MR Group bestaat uit drie componenten: Solar, Heating en Elektro. “Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompsystemen zowel voor woningen als voor de industrie. We werken in het hele land en in onze buurlanden. Slechts twee bedrijven in deze sector zijn over heel België actief”, vertelt de 34-jarige CEO Robin Maes.

Van nul

Toen Robin nog elektromechanica studeerde in Gent, voorspelde zijn oom een grote productie in zonnepanelen. “Toch ben ik eerst nog drie jaar voor een multinational gaan werken als sales engineer.”

“Ik heb de zaak volledig op eigen houtje uit de grond gestampt. Het verschil met jonge starters die de zaak overnemen van hun ouders is erg groot. Bij de jury voor de verkiezing tot West-Vlaamse Jonge Ondernemer zal ik het dus zeker hebben over het proces dat ik doormaakte. Zonder geld en zonder steun van de banken ben ik gestart, nu hou ik een zaak van 17 miljoen euro en 80 personeelsleden draaiende.”

Dat zijn personeel belangrijk is, wil Robin duidelijk maken met de volgende zin: “If you pay peanuts, you get monkeys. We proberen bepaalde profielen aan te trekken en dat heeft ons zeker geen windeideren gelegd.”

Uitbreiding

Zes jaar geleden vond de groep een locatie in de industriezone Ten Doenaert. “We hebben ook een vestiging in Antwerpen om de Limburgse, Antwerpse en Nederlandse markt goed te kunnen bereiken”, vertelt Robin. “Hier in Kortrijk komen we ondertussen wat plaats te kort, in de nabije toekomst verhuizen we daarom naar een nieuw gebouw op 8.500 m² in Wevelgem.”

“Als ik een tip mag geven aan starters, dan is dat ‘geef de moed niet op’. Als ondernemer incasseer je veel klappen en terwijl je nog opstaat van de vorige klap weet je dat er alweer een volgende aankomt. Maar er komt een dag dat je die klappen kan afweren.”

Rally

Robin Maes heeft nog een grote passie. Als rallypiloot brengt hij zijn weekends door op het circuit. Vorig jaar werd hij nationaal kampioen, dit jaar rijdt hij voor Skoda. “Sommigen vragen waarom ik dat nog altijd doe. Om dezelfde reden waarom ik onderneem: voor de voldoening en de uitdaging”, besluit hij.

Op 12 maart verschijnt Robin net als drie andere finalisten, Laurent Valcke (O’Learys), Sofie Vandenbriele (Bulik Standbouw) en Lorenzo Deceuninck (LDM Handling & Moving), voor de jury.

Op 29 maart volgt de officiële prijsuitreiking van West-Vlaams Jonge Ondernemer van het jaar.

(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier