Rik Goetinck aangesteld als tijdelijke havenbaas na vertrek Joachim Coens

Algemeen directeur Rik Goetinck volgt Joachim Coens op als CEO van de haven van Zeebrugge. © RJ
Redactie KW

Na het vertrek van Joachim Coens om voltijds partijvoorzitter van CD&V te worden, vertrouwt het havenbestuur de leiding tijdelijk toe aan algemeen directeur Rik Goetinck (65). Ondertussen worden de kandidaturen voor een nieuwe gedelegeerd bestuurder onderzocht. Coens blijft wel in het de raad van bestuur zetelen én blijft in het team met Antwerpen over samenwerking onderhandelt.

De raad van bestuur van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) stelde vrijdag op voorstel van voorzitter Dirk De fauw algemeen directeur Rik Goetinck aan als tijdelijke opvolger van gedelegeerd bestuurder Joachim Coens. Die verliet zijn functie voor het partijvoorzitterschap van CD&V en heeft momenteel al zijn tijd nodig als informateur voor de regeringsonderhandelingen. “Rik Goetinck zal de haven tijdelijk leiden terwijl we de kandidaturen voor een nieuwe gedelegeerd bestuurder (CEO) evalueren”, zegt havenvoorzitter en burgemeester Dirk De fauw.

“Joachim Coens blijft in de raad van bestuur van MBZ zetelen. Hij blijft bovendien lid van de delegatie die namens Zeebrugge met Antwerpen over samenwerking onderhandelt.”

Leiedoortocht Kortrijk

Bruggeling Rik Goetinck (°26/10/1954) studeerde in 1979 af als burgerlijk bouwkundig ingenieur aan de Universiteit Gent. Hij haalde grote onderscheiding en was laureaat van het examen voor ingenieur van bruggen en wegen. Hij startte zijn loopbaan als ingenieur civiele techniek bij het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Hij groeide stelselmatig door naar functies op managementniveau en werd uiteindelijk algemeen directeur, de positie vlak onder de secretaris-generaal.

Hij was betrokken bij belangrijke Vlaamse (water)bouwkundige projecten. Hij leidde de constructie van de Berendrechtsluis in Antwerpen, op dat moment de grootste sluis ter wereld. Met Stad Kortrijk en de Intercommunale Leiedal legde hij de kiem voor de vernieuwing van de doortocht van de Leie. Deze realisatie wordt door stedenbouwkundigen en urbanisten als een internationaal voorbeeld geprezen. Het is een van de belangrijkste aantrekkingspolen van het Kortrijkse stadscentrum.

Coens blijft in havenbestuur

Via opdrachten in de havensfeer – onder meer de laatste Scheldeverdieping – kwam Rik Goetinck in contact met gedelegeerd bestuurder van MBZ Joachim Coens. Die positioneerde hem op 1 februari 2012 als algemeen directeur beleid en strategie. Als vicepresident is hij lid van het directiecomité van MBZ. Behalve zijn eigen dossiers behandelen en opvolgen, bestond zijn taak tot hiertoe voor een groot deel uit ondersteuning van de gedelegeerd bestuurder, in diverse strategisch belangrijke domeinen.

(RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier