Revalidatiecentrum BZIO in Oostende investeert in spitstechnologie

In de dienst Radiologie werd zwaar geïnvesteerd. © JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Met een investering van 750.000 euro in spitstechnologie zet gezondheids- en revalidatiecentrum BZIO in Oostende in op de toekomst. Het gaat om een ondersteunende robot en ook de dienst Radiologie werd vernieuwd.

De investeringen omvatten een apparaat voor gangrevalidatie en er werd ook werk gemaakt van nieuwe beeldvorming. De Zero G is een Dynamische Body Weight Support Robot. Daarmee kunnen revaliderende patiënten op een veilige manier oefenen. Waar patiënten vroeger onder de arm ondersteund moesten worden bij het wandelen door twee personen neemt de Zero G nu hun plaats in. “De robot weet, door middel van een sensor, perfect wat de patiënt zal doen”, legt Dokter Inge Bru uit. “Door het feit dat de patiënten in een harnas aan het toestel hangen durven ze veel meer. Het geeft hen een gevoel van vrijheid, maar op een veilige manier. Je moet het vooral zien om het te begrijpen. Dankzij het nieuwe toestel, dat 250.000 euro kost, halen onze patiënten meer uit hun revalidatie. Er zijn maar drie ziekenhuizen die zo’n toestel hebben in ons land en wij zijn trots dat we daar één van zijn.”

Josi Vanluchene (27), slachtoffer van een verkeersongeval, revalideert ondertussen twee weken met de Zero G en zegt zelf grote stappen vooruit te nemen dankzij het toestel. “Ik kwam op 19 november met mijn wagen in de vangrail terecht in Kruishoutem”, vertelt Josi. “Ik werd zwaargewond afgevoerd en later bleek dat ik aan mijn volledige rechterkant verlamd was. Ook mijn schedel had een zware kwetsuur waardoor er een nieuwe schedel geconstrueerd moet worden. Ik ben hier ondertussen vier weken om te revalideren nadat ik het ziekenhuis na een maand mocht verlaten.”

Revalidatiecentrum BZIO in Oostende investeert in spitstechnologie
© JR

We zijn getuige van de stappen die Josi onderneemt. Josi wandelt vol zelfvertrouwen naar ons toe, weliswaar aan de Zero G vastgemaakt. Maar inderdaad, het biedt Josi stabiliteit en het is enorm veilig. Dat merken we als Josi valt. Het toestel reageert onmiddellijk en houdt Josi tegen in zijn val. “Ik hoef helemaal niet meer bang te zijn om te vallen”, gaat hij verder. “Ik merk ook dat ik me veel beter voel. Het helpt me om door te gaan, ondanks de grote stappen dat ik al heb gezet in mijn revalidatie.”

Radiologietoestellen

Eind 2019 kocht het revalidatiecentrum ook nog enkele high-end radiologietoestellen aan. Daarmee heeft BZIO de modernste technologie op de markt. “De vernieuwing is vooral gericht op de binnenliggende opgenomen patiënten en op de ambulanten”, verduidelijkt Dokter Peter Dewulf van de dienst Radiologie. “Het nieuwe toestel werkt volledig digitaal. Op die manier kunnen we de beelden meteen doorsturen naar de betreffende arts. Met een zo weinig mogelijke dosis aan stralen kunnen we nu de meest scherpe röntgenfoto maken.” De nieuwe digitale telebediende fluoroscopietafel moet voor de patiënten gemakkelijker te betreden zijn.

Het BZIO investeerde in totaal 750.000 euro in zowel de dienst radiologie als in de Zero G robot. Het is een van de acht Vlaamse revalidatiecentra en telt 125 gehospitaliseerde patiënten. Daarnaast telt het ook een 300-tal dagpatiënten. Ook de Koninklijke Villa waar de oncologische revalidatie plaatsvindt is onderdeel van BZIO. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier