Restaurantuitbater uit Wenduine riskeert zes maanden cel voor belemmering van controle

© Jeff Kubina
Redactie KW

Een restaurantuitbater uit Wenduine heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het belemmeren van een controle door de sociale inspectie.

De arbeidsauditeur eiste voor L.V. een effectieve gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 132.000 euro.

Op vrijdag 23 mei 2014 voerde de sociale inspectie een controle uit in restaurant Rotonde in Wenduine. De uitbater kon blijkbaar niet lachen met de uitgebreide controle tijdens de drukke middagservice. L.V. bedreigde een inspecteur met de dood, toen gevraagd werd naar het arbeidsreglement van de werknemers. Voor de doodsbedreigingen werd hij door het parket niet vervolgd, maar de arbeidsauditeur tilt zwaar aan de manier waarop de controle belemmerd werd. De inspectiediensten zouden door het incident het restaurant zelfs niet meer durven controleren.

“Zelf ook geen slachtlammetjes”

Volgens de verdediging was de controle eigenlijk al grotendeels achter de rug. “Er was bijvoorbeeld al vastgesteld dat iedereen correct via Dimona gemeld was. Hij heeft mevrouw R. onheus behandeld, maar dat is nog geen belemmering. Die controleurs zijn trouwens ook geen slachtlammetjes”, aldus meester Bart Adriaens. Op het moment van de controle had zijn cliënt net vernomen dat de dijk in Wenduine een jaar lang zou sluiten. Bovendien was zijn relatie met de controleurs al langer gespannen. “In het fraude-actieplan van Bart Tommelein staat daarom dat de controleurs meer moeten coachen en begeleiden, in plaats van te bestraffen.”

De rechter doet uitspraak op 11 mei.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.