Restaurant Quatre Mains wordt overgenomen door werkneemster

© (Foto TL)
Redactie KW

Na dertien jaar houden Olivier Degroote en Leen Maenhout op met hun populaire restaurant Quatre Mains in Brugge. Het koppel begon tijdens de coronaperiode met een “box om thuis te delen” maar houdt er nu mee op. “Het is tijd voor een nieuw leven, een gezinsleven”, klinkt het. De zaak wordt overgenomen door een werkneemster en zal voortaan Quatre Vins heten.

Na dertien jaar houden Olivier Degroote en Leen Maenhout op met hun populaire restaurant Quatre Mains in Brugge. Het koppel begon tijdens de coronaperiode met een “box om thuis te delen” maar houdt er nu mee op. “Het is tijd voor een nieuw leven, een gezinsleven”, klinkt het. De zaak wordt overgenomen door een werkneemster en zal voortaan Quatre Vins heten.

Quatre Mains gold jarenlang als een begrip in de Brugse horecawereld. Het restaurant in de Philipstockstraat in Brugge werd dertien jaar lang uitgebaat door Leen Maenhout (38) als gastvrouw en haar man Olivier Degroote (43) als kok. Maar zij besloten recent om de deuren van het restaurant definitief te sluiten. Maar waar de coronacrisis voor veel horecazaken de doodsteek betekent, heeft die niets met de keuze van het koppel te maken. “Het restaurant draaide eigenlijk goed. De coronacrisis hebben wij aanvankelijk als een kans gezien om wat op onze positieven te komen en wat tijd door te brengen als gezin”, klinkt het. “Plots konden we proeven van een ander leven, van een gezinsleven. Dertien jaar lang hebben wij op vrijdagavond nooit samen een diner gehad. We zijn naar twee trouwfeesten kunnen gaan in al die jaren. Het is tijd voor een nieuw ritme. We hebben nu het geluk dat we konden stoppen op een hoogtepunt.”

Het restaurant werd populair doordat het heel wat gerechten om te delen aanbood. En dat concept trok het koppel ook tijdens de lockdown door. Want toen Leen haar klanten en Olivier zijn potten begon te missen, kwamen ze met een nieuw idee op de proppen. “We boden elke week een “box” aan. Met zes gerechten die mensen konden delen. Via een WhatsApp-groepje kondigden we die telkens ruim op voorhand aan. In geen tijd waren we uitverkocht. Soms tot meer dan 200 boxen”, zegt Leen.

Toen de horeca weer open mocht, was dat voor Quatre Mains dan weer wel een probleem. Het restaurant is niet meteen ruim en verloor ook nog eens tafels door de opgelegde maatregelen. En daarom besloten Leen en Olivier om dicht te blijven én hun box verder aan te bieden. “Uiteraard merkten we wel dat de opening van de andere restaurants een impact had. Maar die bleef uiteindelijk wel beperkt. Of we in de toekomst nog zullen doorgaan met onze box? Daar zijn we in alle eerlijkheid nog niet helemaal over uit.”

Afgelopen weekend organiseerde het koppel nog een groot afscheidsfeest. De coronamaatregelen werden gerespecteerd, maar in totaal werden 350 klanten nog een laatste keer verwend. “Het werden drie geweldige avonden. Ook die waren in geen tijd helemaal volzet. Het doet zoveel deugd om op die manier gewaardeerd te worden. We hebben hebben op die manier een meer dan waardig afscheid kunnen nemen van onze periode in Quatre Mains. Er mocht dan wel niet geknuffeld of gekust worden, we hebben ons heel goed geamuseerd.”

Leen en Olivier zijn ervan overtuigd dat ze hun horecababy in goeie handen achterlaten. Werkneemster Maxinne Lingier (29) en haar vriend Olivier Dekoninck (27) nemen de zaak over. De twee hebben ondanks hun jonge leeftijd allebei al een pak ervaring. “We hebben eigenlijk niet lang getwijfeld over deze kans”, zegt het koppel. “Al beseffen we uiteraard dat we grote schoenen moeten vullen. Daarom zullen we er echt wel onze eigen toets aan geven. We blijven grachten aanbieden om te delen. Maar mensen kunnen ook ‘s middags komen aperitieven en de keuken blijft de hele dag open. We passen ook de openingsdagen aan en hebben voor een nieuwe naam gekozen: Quatre Vins.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.