Restaurant en vakantieflats in sprookjesachtig kasteel Ryckevelde

Bijna alles werd vernieuwd om te voldoen aan de hedendaagse vereisten qua veiligheid en comfort. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het al jaren leegstaande kasteel Ryckevelde, in het gelijknamige bosdomein tussen Sijsele en Sint-Kruis, opent vanaf half juli de deuren als horecagelegenheid met restaurant, feestzaal en zes vakantieflats. “We zijn al vier à vijf jaar bezig met dit project en kijken dus enorm uit naar de opening”, zegt Vera Vandevelde, die samen met haar echtgenoot ook reeds de restaurants Tom Pouce en Brugge die Scone in Brugge exploiteert.

Wie altijd al eens wilde overnachten, lunchen of dineren in een sprookjesachtig kasteel in de bossen weet vanaf half juli waar naartoe. Dan zwaaien namelijk de poorten van Kasteel Ryckevelde weer open als horeca- en recreatiecentrum. Het kasteel behoort geografisch tot de Damse deelgemeente Sijsele, maar het kasteelpark wordt beheerd en onderhouden door de groendienst van de stad Brugge.

Neogotische stijl

Kasteel Ryckevelde is een bouwwerk in neogotische stijl en werd tussen 1913 en 1929 – met een lange onderbreking tijdens de Eerste Wereldoorlog – gebouwd in opdracht van baron Raphael Gillès de Pélichy. De familie de Pélichy bewoonde het kasteel slechts tot in 1946. Na de oorlog stond het kasteel enkele jaren leeg. Tot pater kapucijn Karel Verleye halfweg de jaren vijftig het Europacentrum Stichting Ryckevelde oprichtte.

In augustus 1956 werd het kasteel de zetel van dat kennis- en vormingscentrum rond de ‘Europese gedachte’. Naar eigen zeggen zouden latere Europese voortrekkers als Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy er de Europese microbe te pakken gekregen hebben. Doorheen de daaropvolgende jaren werd het kasteel grondig verbouwd om geschikte kantoor- en vergaderaccommodatie mogelijk te maken. Er werd ook voorzien in een keuken en gelagzaal én logiesmogelijkheden voor de gasten van de Europese studiedagen.

Sinds het Europacentrum Ryckevelde eind 2014 verhuisde naar een modern pand in Sint-Andries bij Brugge staat het kasteel grotendeels leeg. Maar daar brengen horecaondernemers Vera Vandevelde en Laurent De Bleecker binnenkort dus verandering in. Het ondernemende koppel exploiteert in Brugge ook al de restaurants Tom Pouce en Brugge die Scone én in Oostende het hotel Rubens.

Vertraging

“We zijn eigenlijk al enkele jaren met dit project bezig. Sinds we weten dat het mogelijk zou zijn om het kasteel te verbouwen en er een horecafunctie aan te geven, hebben we onderzocht om het te verwerven”, zegt Vera Vandevelde. “Maar het traject is niet eenvoudig geweest. Om redenen die ons nog altijd niet duidelijk zijn, werden de werken twee keer stilgelegd door de bouwcontroleurs. Maar nu zijn we op goede weg. Jammer genoeg hebben de werken ook wat vertraging opgelopen door de schrijnwerker die ziek werd, maar nu gaat het opnieuw vooruit. Het ging toch wel om een grondige verbouwing want bijna alles werd vernieuwd om te voldoen aan de hedendaagse vereisten qua veiligheid en comfort. Zeker doordat er ook logies komen zijn die vereisten niet min.”

Privéfeesten

Er komen zes vakantiewoningen in het kasteel, vakantieflats eigenlijk. “Het is alvast een prachtige locatie voor binnen- en buitenlandse toeristen om zo de streek van Damme en Brugge verder te verkennen. Op het gelijkvloers komt een restaurant, dat ‘Bistro Ryckevelde’ zal heten. Met verschuivingen onder onze medewerkers uit de andere zaken zijn we een team aan het samenstellen om het restaurant en het logiesgedeelte te runnen. We werken met goede mensen waarin we veel vertrouwen hebben dus dat komt zeker goed. Ook privéfeesten in een afzonderlijke ruimte behoren tot de mogelijkheden. En het wordt ook aangenaam tafelen op het ruime terras dat grondig vernieuwd werd. Er moet nog wel een en ander gebeuren, zo moet er nog verder gevloerd worden en moet de keuken nog geïnstalleerd worden, maar ik denk dat we toch uiterlijk tegen half juli de eerste gasten zullen kunnen verwelkomen. Dat zal zeker deugd doen na de moeilijke periode, door de corona-onderbreking, die we ook met onze andere zaken hebben doorgemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier