REPORTAGE Pendelaars nemen maatregelen en organiseren zelf carpool

Redactie KW

De zoveelste stakingsdag op rij is vooral voor bus- en treingebruikers geen pretje. Maar enkele Tieltse pendelaars namen hun maatregelen en vulden een auto met collega’s om samen de files te trotseren… die er uiteindelijk niet bleken te zijn.


De voorbije weken lag het treinverkeer al meer dan eens plat, een nachtmerrie voor de pendelaars die vanuit West-Vlaanderen richting Brussel trekken. Onder meer Tielt heeft in de spits een rechtstreekse verbinding met de hoofdstad. Voor wie niet wou staken was het vandaag ook weer ‘njet’ in het station en dus moest er naar alternatieven gegrepen worden. “Voor ons is het geen optie om niet te gaan werken vandaag, omdat het momenteel heel druk is op ons verzekeringsfirma, omdat er voor het eind van het jaar nog heel wat mensen een huis kopen en dus een schuldsaldoverzekering willen” zegt Tieltenaar Joke Parmentier (30). “Daarom zijn we nu al een aantal keren een zaterdag gaan werken om mee te kunnen. Een dag niet werken door een staking is dus geen optie.”

Improviseren

En dus was het improviseren geblazen. Geen trein betekent dus automatisch de auto in. “Maar om te vermijden dat we met nog veel extra wagens in de file te staan, hebben we besloten een carpool te organiseren. We probeerden een auto vol te krijgen en zo samen naar Brussel te trekken.”

Joke sprak af met regio-collega’s Nik De Blende (42), Nancy Van Den Abeele (45) en Jane Walraevens (39) om samen naar Brussel te trekken. Ze werken met vier bij AG Insurance, met zetel in de Emile Jacqmainlaan in Brussel. Wij volgden in hun kielzog:

REPORTAGE Pendelaars nemen maatregelen en organiseren zelf carpool


5.45 uur: “Nu al opstaan! Met heel kleine oogjes, maar we moeten toch al vertrekken. Eerst nog een kleine tussenstop aan het tankstation en dan richting Deinze, waar we afgesproken hebben met de andere collega’s op de carpoolparking om samen de E40 op te rijden.”

6.30 uur: “We zijn voltallig! Na een kleine tussenstop in de kinderopvang voor Daan, het zoontje van Jane en Nik (vooraan op de foto) vertrekken we richting Brussel. Laat ons hopen voor het beste!”

REPORTAGE Pendelaars nemen maatregelen en organiseren zelf carpool


7.10 uur: “Tot nu toe gaat het vlot. De basiliek van Koekelberg is al in zicht!”

REPORTAGE Pendelaars nemen maatregelen en organiseren zelf carpool


7.25 uur: “We made it! Geen piketten bij AG Insurance, we zijn binnen geraakt! Nog nooit zo’n vlotte ochtendspits gehad. Jammer dat het niet elke dag zo vlot gaat op de baan. Er zijn al heel wat collega’s aanwezig! Eerst genieten van een koffietje, veel vroeger dan verwacht!”

“Sinds de start van de provinciale stakingen kom ik altijd met de auto. Dus sinds 24 november is dat elke maandag en ook vorige week donderdag kwam ik mee met de auto. We proberen altijd te zorgen dat de auto vol zit, zodat niemand onnodig alleen tot in Brussel moet rijden. Ik vind deze stakingen zeker niet een goede oplossing voor de problemen. Integendeel, de economie wordt er zwaar door belast. Ik heb geen probleem met stakers, ieder heeft zijn eigen mening, zolang werkwilligen maar niet gehinderd worden.”

(RDC-GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.