Reo-veiling opent aspergeseizoen 2 weken vroeger dan vorig jaar

Foto Reo-veiling
Redactie KW

Kris Bossuyt uit Oostrozebeke opende met de eerste witte asperges van het jaar het nieuwe aspergeseizoen in de Reo-veiling.

Dat is 2 weken vroeger dan vorig jaar. “Voor het grote publiek begint het aspergeseizoen met Pasen, met een piek vanaf begin mei. Maar de Belgische witte asperges zijn eigenlijk al van in februari beschikbaar”, zegt producent Kris Bossuyt. “Telers vervroegen het seizoen door plastiek folie en verwarmde tunnels te gebruiken.”

Zachte winter

“Mijn primeurasperges werden eveneens geteeld in een plastiektunnel met verwarmingsbuizen in de grond. Ik streef er telkens naar om mijn eerste witte asperges van het jaar rond 1 maart aan te voeren op de Reo-veiling. Mijn primeuraanvoer viel vorig jaar een week na die datum door het harde winterweer met strenge vrieskoude in januari en februari toen.”

Van de winter liep het anders. Krist Bossuyt: ” Het heeft nooit gevroren tijdens de laatste vier weken en dat zorgt ervoor dat de primeurasperges vroeger dan gepland marktklaar zijn.”

Koningin van de groenten

Het aspergeseizoen stopt klassiek op 24 juni, de datum waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd. “Het oogstseizoen is inderdaad betrekkelijk kort. De teelt van asperges is bovendien arbeidsintensief. Asperges zijn ook daarom een exclusieve delicatesse die terecht ‘de koningin van de groenten’ wordt genoemd”, gaat Kris Bossuyt verder.

40 kilogram primeurs

Aspergeteler Kris Bossuyt voerde vrijdagmorgen 40 kg of 80 schaaltjes aan. Duva Fruit uit Gistel kocht ze aan. Voor 9,42 euro per kg.

De Reo-veiling vermarkte vorig jaar precies 85.826 bussels en schaaltjes witte asperges, tegenover 75.610 in 2012 en 88.696 in 2011. Het globale aanvoercijfer van groene asperges lag heel wat lager: 42.832 bussels en schaaltjes in 2013 tegenover 34.154 in 2012 en 41.845 in 2011. De eerste aanvoer van groene asperges op de Reo-vVeiling wordt halfweg maart verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.