REO-veiling krijgt primeur voor sneltesten in essentiële sectoren: Vlaanderen heeft er 40.000 klaarliggen

Eerste sneltest in Reo Veiling Roeselare, bedrijfsarts Hilde Vandelanotte voert de test uit.© Stefaan Beel
Eerste sneltest in Reo Veiling Roeselare, bedrijfsarts Hilde Vandelanotte voert de test uit.© Stefaan Beel
Olaf Verhaeghe

In de REO-veiling in Roeselare zijn woensdagochtend voor het eerst Vlaamse sneltesten op de bedrijfsvloer uitgevoerd. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) stelde het project waarbij bedrijven in essentiële sectoren werknemers in kritieke functies kunnen laten testen met behulp van zo’n sneltest. Op dit moment zijn zo’n 40.000 zulke tests beschikbaar.

In het najaar van 2020 kocht de Vlaamse regering in totaal 4 miljoen sneltesten aan. Daarvan zijn er nu 1,9 miljoen geleverd die onder meer in het onderwijs al ingeschakeld werden. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kondigde woensdagochtend aan dat ook bedrijven in essentiële sectoren gebruik kunnen maken van die sneltesten. Al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden.

“De essentiële sectoren zijn die bedrijfstakken die onmisbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan de voedingssector”, stelt minister Crevits. “De REO-veiling in Roeselare, waar we hier vandaag zijn, is daar een typevoorbeeld van. Zonder hen liggen er geen verse groenten en fruit in de rekken. Daarnaast kunnen ook enkel werknemers in de zogenaamde ‘kritieke functies’ aan een sneltest worden onderworpen. Die werknemers zonder wie het bedrijf niet kan blijven draaien. Dat is allesbehalve nattevingerwerk en wordt in nauw overleg met de preventiedienst en de bedrijfsarts vastgelegd.”

Dag één en dag vier

Vraag rest dan nog wanneer de sneltesten gebruikt kunnen worden. Ook daarvoor heeft de Vlaamse regering protocollen uitgeschreven. “Het is eigenlijk vrij eenvoudig: heb je als werknemer met een kritieke functie een hoogrisicocontact gehad, dan kan je je op dag één op het werk laten testen. Let wel, dat is enkel het geval als je geen symptomen vertoont of je niet ziek voelt”, legt de minister uit. “Binnen het kwartier krijg je het resultaat en enkel als dat negatief is, kan je aan de slag blijven.” Buiten de werkvloer moet je echter wel dezelfde quarantaineregels als iedereen blijven opvolgen. De sneltest biedt dus enkel een ‘vrijgeleide’ van en naar het werk.

Op dag vier na het hoogrisicocontact wordt opnieuw een sneltest afgenomen. Is het resultaat opnieuw negatief, dan kan je blijven werken. Op dag zeven volgt er tot slot een klassieke PCR-test. “Het spreekt voor zich dat als een van drie tests positief blijkt, er onmiddellijk een strikte quarantaine wordt opgelegd”, aldus minister van Economie Crevits nog. “De tests kunnen ook enkel worden afgenomen na een hoogrisicocontact. Werknemers die terugkeren van een rode zone in het buitenland komen in principe niet in aanmerking. En voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat er druk wordt gezet op werknemers om zich te laten testen. Integendeel.”

Angst om stil te vallen

Woensdagochtend kregen drie werknemers – een controller, een heftruckbestuurder en een meestergast in de kistenloods – van de REO-veiling de primeur. Alle drie werden ze door de bedrijfsarts aan de sneltest onderworpen, alle drie bleken ze gelukkig negatief. “Dit project is voor ons enorm belangrijk”, stelt directeur Paul Demyttenaere. “Wij kunnen ons de afwezigheid van mensen in de kritieke functies niet zomaar permitteren. De angst dat we op een bepaald moment de activiteiten stil zouden moeten leggen, dook de voorbije maanden al meermaals op. Zeker in september, toen amper een derde van de personeelsleden niet in quarantaine moest, was het heel erg nipt.”

“Uiteraard is het niet de bedoeling om slordig met de sneltesten om te springen. We zullen die beheren als een goede huisvader. Als één heftruckchauffeur in quarantaine zou moeten, kan dat worden opgevangen. Bij drie keurmeesters – op een groep van tien in totaal – is dat al een heel ander verhaal uiteraard”, zegt de directeur nog. “Deze sneltesten zullen ons absoluut helpen om de veiling vlot te kunnen laten verlopen.”

In totaal heeft de Vlaamse regering op dit moment zo’n 40.000 sneltesten klaarliggen voor de bedrijven in de essentiële sectoren. Volgens minister Crevits toonden al een vijftigtal bedrijven interesse om de tests te gebruiken. De sneltesten worden betaald en ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier