Renovatie van stedelijke vismijn volop aan de gang

Schepen Kris Vandecasteele: “Volgende week wordt de grote zaal al in gebruik genomen.”© IV
Schepen Kris Vandecasteele: “Volgende week wordt de grote zaal al in gebruik genomen.”© IV
Redactie KW

De renovatie van de stedelijke vismijn is volop aan de gang en tegen de zomer moet het gebouw opnieuw schitteren. Er staat trouwens heel wat op til in de stedelijke vismijn. Alleen blijft het afwachten wat wel en niet zal kunnen door de coronapandemie. Schepen Kris Vandecasteele (CD&V) is in elk geval hoopvol. Hij benadrukt dat met de renovatie van de vismijn en de daarbij horende activiteiten wordt aangetoond dat de visserij nog altijd heel belangrijk is voor Nieuwpoort.

Er wordt heel wat geïnvesteerd in de renovatie van de stedelijke vismijn van Nieuwpoort. “Deze investering moer ervoor zorgen dat de vismijn opnieuw een pareltje wordt aan de kust. De algemene bouwwerken en de bevloering zijn zo goed als klaar en volgende week zal al gebruik kunnen worden gemaakt van de grote zaal”, zegt schepen Kris Vandecasteele. “Op de koelmachine is het nog even wachten tot halfweg juni en als alles verder vlot verloopt moet tegen de zomer de hele renovatie af zijn.”

Koelinstallatie

Een grote verandering is alvast het aantal poorten aan het gebouw. Van de 15 poorten die er aanvankelijk waren, zijn er nog maar drie overgebleven. De andere ingangen werden dichtgemetst en aan de buitenkant voorzien van coating. Ook de ramen aan de kaaizijde zijn verdwenen. Binnenin is de koelinstallatie een van de belangrijkste nieuwigheden. “In de sorteerhal moet de temperatuur altijd onder de 10 graden zijn en in de zomer kan dat soms voor problemen zorgen. Tot nu toe werd een koelinstallatie gehuurd, maar voortaan zal de vismijn over eigen materiaal beschikken, dat bovendien ook veel energiezuiniger is”, liet waarnemend vismijndirecteur Mike Sarrazyn al eerder weten. “Alles wordt efficiënter en gebruiksvriendelijk en vooral ook moderner en klantvriendelijker”, voegt schepen Vandecasteele er nog aan toe.

Rondleiding

Nu het normale leven stilletjes aan weer op gang komt, durft men ook in Nieuwpoort al dromen van een min of meer normale zomer. Een van de succesnummers ieder jaar is de rondleiding ‘Van pittig bruintje en grijze garnaal’. Normaal start die in juni en loopt tot in september. Tijdens een rondleiding krijgen de deelnemers een spoedcursus op het veilingsysteem door de veilingmeester en vervolgens neemt een gids de bezoekers mee voor een rondleiding doorheen de vismijn en langs de vissersschepen die aan de kade liggen. Als leuke afsluiter krijgen de bezoekers nog de kans om zelf garnalen te pellen en deze te verorberen met een frisse Rodenbach. Tijdens de zomervakantie is er ook een rondleiding voorzien op kindermaat.

Visserij blijft een belangrijke pijler voor Nieuwpoort

Na de rondleiding kan men nog een kijkje gaan nemen bij de Surcouf, de meest bekende vissersboot van Nieuwpoort, die ook volledig werd gerenoveerd.

Aan plannen en ideeën is er duidelijk geen gebrek in het vissersmilieu en ook de stad Nieuwpoort wil hiertoe bijdragen. Er is Vrijdag-visdag waarbij de rondleiding wordt uitgebreid met een etentje in een restaurant, maar ook hier hangt alles af van de geldende coronamaatregelen. En dan is er tot slot nog oktober, de maand van de garnaal in Nieuwpoort. Hiermee wil men in Nieuwpoort de Noordzeegarnaal, een van de belangrijkste streekproducten extra in de spotlights zetten. (PB)

Meer info over de vismijn, de rondleidingen en de activiteiten op http://www.visit-nieuwpoort.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.