Rederij Seastar noteerde vorig jaar maar liefst 5.000 annulaties

Andy Olislagers van de rederij Seastar: “Onze boten zijn coronaveilig ingericht.”© IV
Andy Olislagers van de rederij Seastar: “Onze boten zijn coronaveilig ingericht.”© IV
Paul Bruneel

Voor rederij Seastar was 2020 een jaar om snel te vergeten. De rederij die al 30 jaar een belangrijke rol speelt in het kusttoerisme noteerde 5.000 annulaties. Kapitein Andy Olislagers hoopt in april weer te kunnen starten.

Al 30 jaar is Rederij Seastar een belangrijke factor in het toerisme aan de kust. Andy Olislagers liep toen nog school maar werd heel nauw betrokken bij de oprichting door zijn ouders kapitein Danny Olislagers en Jenny Carron. Een jaar na de oprichting stapte hij mee in het avontuur.

“Weet je, ik heb in die 30 jaar heel wat meegemaakt, enorm veel mooie momenten en af en toe ook eens een tegenslag, maar wat we in 2020 hebben beleefd met corona is buiten alle proporties”, zegt Andy Olislagers, inmiddels zelf kapitein van de rederij. Van 1 juli tot 29 oktober hebben we met onze boten mogen varen, maar enkel op halve capaciteit wegens de coronamaatregelen. Met 35 mensen aan boord lukt het nog net om rendabel te blijven, maar lonend is het niet. De zomer bepaalt voor ons normaal hoeveel slagroom er op de taart mag, maar vorig jaar hebben we slechts 37 procent van de omzet gehaald in vergelijking met het jaar ervoor.”

De rederij heeft met de Zeester en de bekende Yserstar twee boten waar ze zowel havenrondvaarten mee doen als tochten van Nieuwpoort naar Diksmuide en terug.

Bubbels

“Beneden in de boten werd alles coronaveilig ingericht en tafels en stoelen werden weggenomen zodat de mensen op veilige afstand van elkaar zaten. Ook op het dek moesten heel wat veranderingen worden aangebracht. Ook bij de reservaties moest worden nagezien hoe de bubbels in elkaar staken. 2020 is voor ons een jaar om vlug te vergeten en nooit meer mee te maken”, geeft Andy mee. Hij hoopt in april opnieuw van start te kunnen gaan met havenrondvaarten in Nieuwpoort en van het moment dat het toegelaten en rendabel is, ook weer de IJzertochten te kunnen organiseren.

De rederij trekt elk jaar veel scholen aan, maar omdat ook de schooluitstappen verboden zijn tot en met de paasvakantie hoopt hij na die vakantie ook hiermee weer te kunnen starten. Als telg uit een schippersfamilie kijkt hij er enorm naar uit om weer het ruime sop te kiezen. “Zowel mijn vader als mijn moeder komen uit het schippersmilieu, zij waren jarenlang actief in de binnenvaart. In 1990 ontwierp mijn vader de Seastar, een passagiersboot die plaats bood aan 400 personen en die de blikvanger werd aan de kust. Hij ontwierp later ook onze andere boten”, merkt Andy fier op. In 2010 namen Andy en zijn echtgenote Sabine de rederij Seastar over.

Info: www.seastar.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier