Recyclagebedrijf Galloo neemt nieuwe Fines-Lijn in gebruik

Op de voorgrond gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte, omringd door enkele ingenieurs en medewerkers. Op de achtergrond de nieuwe scheidingsinstallatie die sinds maart van dit jaar in gebruik is. © WO
Redactie KW

Met enkele maanden vertraging, in de hand gewerkt door het covid-19-virus, stelde het recyclagebedrijf Galloo uit Menen vrijdagmorgen zijn nieuwe scheidingsinstallatie voor.

Met de ingebruikname van deze installatie kan men de allerkleinste metalen met een diameter van 0,3 mm uit een arme fractie scheiden.

“Op die manier recupereren we niet alleen meer grondstoffen uit eenzelfde aanvoerstroom, maar gelijktijdig slinkt ook de hoeveelheid materiaal dat uiteindelijk op het stort terecht komt. De nieuwe Finis-lijn zorgt bovendien ook nog eens voor extra werkgelegenheid.”

Voorbereidend werk

Alle non-ferrometalen bij Galloo gaan na het shredderen naar de afdeling Ropswalle, waar ze met behulp van een hoogtechnologisch machinepark van elkaar worden gescheiden. Nadat de meeste metalen gerecupereerd zijn, gaat de overgebleven stroom vandaag nog eens over de Fines-Lijn’ die er het metaal met een diameter van 4 mm nog kan uitfilteren.

“Een jaar voorbereidend tekenwerk en dan twee jaar om alles te realiseren, zolang waren we ermee bezig. In maart van dit jaar konden we de productielijn opstarten. We investeerden daarvoor 14 miljoen euro maar het kadert wel in de doelstelling van Galloo: 100% recyclage voor 100% duurzaamheid.”

Kennis uit eigen huis

“We zijn ook trots dat de nieuwe Fines-Lijn volledig werd uitgewerkt door kennis uit eigen huis, het is een verbeterde kopie van de bestaande. Door een grondige bestudering door ons team van ingenieurs werden de nodige verbeteringen en aanpassingen aangebracht waar het kon.

Zo werd gekozen voor een differentiatie van scheidingstechnieken met een speciale breker, luchttafels en cascades van magnetische en wervelstroomscheiders. Hoogtechnologische recyclage dus waardoor onze stortfractie vermindert met 3.000 ton. 100% recyclage is altijd ons doel geweest, met deze nieuwe scheidingsinstallatie komen we weer een stap dichter bij onze droom”, besluit gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte. (WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier