Recordmaand voor aardgasterminal Fluxys in Zeebrugge

In mei brak de aardgasterminal Fluxys LNG in Zeebrugge twee records: nooit eerder meerden op één maand zoveel gastankers aan (13) en kwamen zoveel trucks LNG tanken (194). Door de grote vraag naar vloeibaar aardgas is de terminal op weg om alle voorgaande jaren te overtreffen.

De nieuwe Japanse gastanker Shinshu Maru draagt bij tot de recordcijfers bij Fluxys LNG Zeebrugge. © Henk Claeys

De aardgasterminal Fluxys LNG Zeebrugge is op weg om alle records te verbreken. Na een evenaring van het maandrecord van 12 schepen in april, vonden in mei niet minder dan 13 scheepsoperaties plaats. Daarmee komt het totaal in de eerste vijf maanden van het jaar op 49, dat is meer dan in het hele jaar 2017 (37). Het gaat om zowel klassieke losbeurten van schepen voor het aardgasnet, als om laadbeurten van bunkerschepen zoals de Engie Zeebrugge, als om overslag van schip naar schip.

Mei werd ook een recordmaand voor het aantal laadbeurten van trucks met vloeibaar aardgas, bestemd voor tankstations, industriële installaties zonder toegang tot het gasnet, scheepsbevoorrading, enzovoort. Er werden 194 laadbeurten geteld. Het totaal over de eerste vijf maanden komt op 906 en zit daarmee op koers om het recordjaar 2014 met 1.668 tankbeurten te overtreffen.

Fluxys LNG verwacht nog een aanzienlijke stijging van de Noordwest-Europese behoefte aan gasinvoer: “De gasproductie in Nederland en in de velden van de Noordzee daalt. Tegelijk zal de gasvraag voor elektriciteitsproductie toenemen als antwoord op het uitdoven van een aantal steenkool-, bruinkool- en kerncentrales”, zegt woordvoerder Laurent Remy. (RJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.