Recordjaar voor provinciedomein Raversyde nabij Oostende

Redactie KW

Het provinciedomein Raversyde nabij Oostende lokte het voorbije jaar 136.293 bezoekers, wat meteen een record is.


Raversyde boekte met die cijfers een stijging van ruim twintig procent in vergelijking met 2013 en zelfs bijna 40 procent in vergelijking met 2012.

In de triptiek ‘Atlantikwall’, ‘Anno 1465’ en ‘Memoriaal Prins Karel’, die Raversyde overkoepelt, scoorde die eerste het best met ruim 90.000 unieke bezoekers. Dat is vooral te danken aan de fototentoonstelling ‘Atlantic Wall’ van fotograaf Stephan Vanfleteren en de installatie ‘Private Shelter’ in samenwerking met kunstencentrum Vrijstaat O. “We zijn hier de markt rond het oorlogsgebeuren aan het openbreken. We krijgen veel bezoekers uit Noord-Frankrijk en zelfs Duitsland”, aldus gedeputeerde voor Natuur en Landschappen Guido Decorte.

De provincie zal dan ook blijven inzetten op het oorlogsgebeuren. “We beginnen binnenkort aan de restauratie van Batterij Aachen, een kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Guido Decorte. “En er volgt ook nog een tentoonstelling over de oorlog aan zee.” Uiteraard blijft de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook de nodige interesse opwekken.

Ook ‘Anno 1465’, dat het verhaal vertelt van het middeleeuws vissersdorp Walraversijde, en het Memoriaal Prins Karel, de oude woonst van de oud-regent van België, lokte met respectievelijk 25.472 en 20.385 bezoekers heel wat volk. “We hebben de site, met onder meer de aanstelling van een nieuwe conservator, nieuw leven ingeblazen”, besluit de gedeputeerde. “We zijn duidelijk de juiste weg ingeslagen.”

(Belga)