Rani Vanhuyse (Tearoom Isis) maakt het beste van een moeilijk jaar: “Straks ook nieuweklanten door corona”

Rani Vanhuyse van tearoom Isis geniet van een van haar ijsjes.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Rani Vanhuyse van tearoom Isis geniet van een van haar ijsjes.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Rani Vanhuyse is een ambitieuze jongedame die haar droom – een eigen zaak – realiseerde, maar ondertussen alle zeilen moest bijzetten in de lockdowns om het hoofd boven water te houden. “Onze takeaway doet het uitstekend, ik heb het echt druk. En straks hoop ik veel van mijn nieuwe klanten ook te kunnen verwelkomen in mijn zaak.”

Begin deze week voelde zomers aan en voor haar deur in de Marktstraat 48 had Rani haar ijskar uitgestald en gingen de ijsjes als zoete broodjes de deur uit. Rani krijgt ook hulp van mama Vanessa. “Het is leuk te zien dat ’s avonds de vuilnisbakken in het centrum vol steken met onze servetjes, teken dat we een goede dag achter de rug hebben”, vertrouwt mama Vanessa ons toe.

Zelf stapte Rani in 2020 in haar horecaverhaal, pal voor de coronacrisis uitbrak. “Ik heb decor- en standenbouw gestudeerd, maar in die sector – nu ook zwaar getroffen – is niet echt veel werk. Zeker al niet voor een vrouw. Nadat ik in de Rysselende Molen werkte, ben ik op zoek gegaan naar een eigen zaak. Krist en Rozette, de mensen die acht jaar lang Tearoom Isis runden, waren al een half jaar op zoek naar een overnemer. Voor mij was deze overname doenbaar, omdat ik geen gebouw moest aankopen. Ik huur hier, maar die huur bleef ook al die maanden doorlopen. Ik heb ook nergens uitstel van betaling gevraagd. Maar ik geef toe dat bij de eerste lockdown de traantjes rijkelijk vloeiden. Ik was pas begonnen en moest alweer dicht.”

Een jongedame die een tearoom openhoudt. Je ziet het niet iedere dag.

“Toegegeven, ik was hier ook geen klant. Ik was hier al één keer binnen geweest. We hebben hier een wat ouder publiek. In de namiddag worden vooral pannenkoeken geserveerd. Dat blijven we uiteraard doen, maar we breiden ook uit met tapas en cocktails. Dat moet wat groeien natuurlijk. We mikken daar vooral op het weekend, waar we ook over de middag open zijn en ’s avonds ook pas sluiten als de laatste klanten weg zijn. Ik heb hier in de namiddag de steun van mijn mama die aan de bakplaat staat. Maar ook mijn tante Natascha Devolder neemt een deel werk uit mijn handen. Zij houdt de boekhouding van de takeaway bij.”

“Alle Lego-wandelingen van Puur zijn door mij uitgestippeld” – Rani Vanhuyse

Dat is blijkbaar een overdonderend succes.

“Ja, ik had het nooit durven dromen. Daardoor is de hulp van mijn tante van goudwaarde. De meeste bestellingen komen binnen via Facebook. Zij zet dat allemaal netjes op papier zodat ik een mooi overzicht heb. Het is ook opvallend dat de afhaalklanten een totaal ander publiek zijn dan de mensen die hier anders in de namiddag komen. Op dat vlak zal corona misschien niet slecht geweest zijn, heel wat nieuwe mensen leerden mijn zaak kennen.”

Wat staat er allemaal op je afhaalmenu?

“Dit weekend bijvoorbeeld paasontbijten. 320 in totaal, dat wordt een nachtje doorwerken. Maar het is ook zot hoe de takeaway anders scoort. Vaak zit ik tegen of boven de 300 bestellingen. We kiezen telkens een thema, maar bepaalde zaken keren ook terug. Onze eigen bereide ribbetjes zijn een enorm succes, net als onze tapasplanken de luxe en breughelplanken. En nu het weer beter wordt, voorzien we ook onze picknickboxen. Die kun je ook tijdens de week verkrijgen. Ideaal voor wie er een dagje op uit wil trekken.”

En ook de ijskar is weer boven gehaald.

“Vorig jaar ben ik daar al mee begonnen. Net voor de zomer had ik die aangekocht en dat is ook mee mijn redding geweest. Ik werk daarvoor samen met Algoet uit Oekene. En van zodra de zon komt piepen, sta ik in de namiddag buiten. We zijn hier natuurlijk goed gelegen, er passeert hier wel wat volk. En ook de Lego-wandelingen brengen extra volk op de been.”

En die wandelingen – vijf in totaal – tekende jij eigenhandig uit!

“Ja, ik was nog geen lid van Unizo. Maar ondertussen heb ik me aangesloten bij Puur, de werkgroep binnen Unizo die onder meer de Lego-wandelingen organiseren. Zelf heb ik alle wandelingen uitgestippeld, ik heb me daar echt bij geamuseerd.”

Je bent nu lid van Unizo, maar Batjes komen er wellicht niet?

“Toch zeker niet in de vorm die we kennen. Maar we hopen wel dat er toch iets kan georganiseerd worden. In welke vorm dat zal zijn, is nog niet duidelijk. Voor heel wat collega’s in de horeca zou dat een hart onder de riem zijn.”

Maar opnieuw mensen ontvangen, daar droom je wellicht van?

“Natuurlijk. Maar met de geldende maatregelen was het voor mij tussen de twee lockdowns niet makkelijk werken, de zaak is hier lang en smal. De helft van mijn tafels moesten er uit. In de zomer was het terras een oplossing, maar oktober was eigenlijk een ramp. Net voor de tweede lockdown hebben we nog gewerkt met een tent in de tuin. En dit keer heb ik mijn voorraad ook beter kunnen wegwerken. Ik denk nu dat we niet voor eind juni zullen mogen openen.”

Kun je zelf nog wat ontspannen?

“Het is best stressy met al die afhaalmaaltijden, maar we zijn blij dat we zo toch verder kunnen. Want met de tegemoetkomingen van de overheid kan ik mijn vaste kosten nog niet eens betalen. Maar ik ontspan door eens een wandeling te maken met mijn mama en mijn dochter. Ik heb nu veel quality time met Louisa. En ’s avonds in gezelschap van een Bellini een Netflix-serie bekijken, daar kan ik van genieten.”

Wie is Rani Vanhuyse

Privé

Rani Vanhuyse (23) is vrijgezel en woont met haar dochtertje Louisa Van Bruwaene (2) in de Neptunusstraat in Izegem. Ze groeide op in de Molenweg bij haar mama Vanessa Vanhuyse.

Opleiding en loopbaan

Studeerde decor- en standenbouw in Brugge in de Maricolen. Werkte als zaalverantwoordelijke in de Rysselende Molen in Ardooie en nam in januari 2020 tearoom Isis over van Krist De Beuf en Rozette Devrieze.

Vrije tijd

Die spendeert ze vooral met dochter Louisa, verder is ze ook graag creatief bezig.